advertise
دکتر فهیمه محب‌محمدی

والدین هلیکوپتری

والدین هلیکوپتری به چه معناست؟

آیا تا به‌ حال عبارت «والدین هلیکوپتری» به گوش‌تان خورده است؟
می‌دانیم که فرزندپروری و تربیت کودکان، فرایندی سخت و در بعضی اوقات طاقت‌فرساست. هر فردی پس از بچه دار شدن آگاهانه یا بر اساس آموخته های ضمنی زندگی سبکی از فرزندپروری را انتخاب می کند.
بعضی اوقات این روش‌های فرزندپروری چیزی است که هر والد دقیقا از پدر و مادر خود به یاد دارد، طبق ارزش‌های شخصی یا تقلید از دیگران ایجاد میکند، یا حتی در حین مطالعه و آموزش در وجودش شکل گرفته است.
در بین تمام سبک‌های تربیتی متنوع کودک، گروهی از پدر و مادرها، بر اساس سبک فرزندپروری خود، به عنوان والدین کنترل‌ گر یا اصطلاحا هلیکوپتری شناخته می‌شوند. این نام به والدینی داده می‌شود که بر کوچک‌ترین رفتار و حرکات کودک خود نظارت و کنترل دقیق دارند. آن‌ها با دیدن کوچکترین مسئله‌ای که برای فرزند دلبندشان پیش بیاید، همانند هلیکوپتر، خود را بالای سر او می‌رسانند، تا از او مراقبت کرده و به سمت آن چه از نظر خودشان صحیح است، هدایتش کنند.
شماره تماس برای مشاوره با دکتر فهیمه محب محمدی :۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷

والدین هلیکوپتری یعنی چه؟

دکتر فهیمه محب‌محمدی| متخصص کودکان و نوزادان در اصفهان

من دکتر فهیمه محب محمدی متخصص کودکان و نوزادان هستم. بلافاصله بعد از اتمام درس مجددا شروع به مطالعه گسترده در زمینه رشد و پرورش کودک کردم، مطالعات من در زمینه تغذیه صحیح و علمی کودکان، درمان بدغذایی کودکان و مکمل های مورد نیاز، آموزش صحیح خواب کودک، بازی های هدفمند و در عین حال حفظ ایمنی کودکان، آموزش انتخاب کتاب و انیمیشن صحیح برای سرگرمی و تربیت کودکان، سلامت دهان و دندان کودک، مهارت های قبل از مدرسه و فرزندپروری آگاهانه در عین آموزش اختلالات دوران کودکی بوده است. با ما همراه باشید.

درخواست مشاوره با دکتر فهمیه محب محمدی

برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.

ویژگی های رفتاری والدین هلیکوپتری چیست؟

عوارض و معایب فرزندپروری هلیگوپتری چیست؟

در بعضی مواقع، آن‌ها، مسئولیت کاری که به عهده فرزندشان است، می‌پذیرند، برای مثال به جای او تکالیف مدرسه‌اش را انجام می‌دهند. این سبک فرزند پروری، علاوه‌ بر این‌ که انرژی زیادی از والدین می‌گیرد باعث می‌شود در شکل‌ گیری شخصیت کودکان و فرایند هویت‌ یابی آن‌ها، اختلال ایجاد شود. کودکانی که با روش فرزندپروری هلیکوپتری، بزرگ می‌شوند هیچ ‌وقت طعم استقلال را نمیچشند. اکثر اوقات این بچه‌ها، شخصیتی وابسته و مطیع را شکل می‌دهند که برای انجام هیچ‌کاری اعتماد به‌ نفس لازم را ندارند. در واقع گاهی از اوقات دلسوزی و مراقبت بیش‌ازحد والدین کنترل‌ گر، آسیب‌ها و ماجرایی شبیه «دوستی خاله خرسه» را به وجود می‌آورد که غیر قابل جبران است. در نتیجه شناسایی ویژگی‌های والدین کنترل‌ گر یا مجموعه رفتارهایی که تحت عنوان فرزندپروری هلیکوپتری، شناخته می‌شود برای هر والدی، مهم و ضروری است. همچنین آگاهی از عوارض این سبک والدگری، از جمله مواردی است که در این مقاله، به آن می‌پردازیم.


۱. والدین کنترل گر کمک های غیر ضروری و افراطی به فرزند خود میکنند.

درست است که کودکان خردسال، برای یادگیری قوانین جهان، به نظارت، کنترل و راهنمایی والدین نیاز دارند اما والدین کنترل‌ گر این کار را به صورت افراطی و در زمان نامناسب به لحاظ رشدی انجام می‌دهند. والدین هلیکوپتری به طور مداوم فرزندان خود را زیر نظر دارند..
آن ها معتقدند هنوز فرزندشان آماده انجام کارهای شخصی خود نیست و مدام حواسشان به رفتار کودک است، به محض دیدن کوچکترین تلاش برای انجام کاری این والدین به سمت کودک می دوند و انجام آن کار را به طور کامل بر عهده می گیرند. مثلا زمین خوردن و خراشیدگی بخش طبیعی دوران کودکی است، زیرا کودک در حال یادگیری راه رفتن است، اما والدین کنترل‌ گر ممکن است دنبال کودک راه بروند تا از هر حادثه جزئی یا خراش زانویی جلوگیری کنند و با این کار، باعث اختلال در فرایند رشدی او شوند. در مدرسه، یک مادر یا پدر هلیکوپتری ممکن است تمام تلاش خود را بکند تا فرزندش را به هدف یا نتیجه خاصی برساند. او نه تنها نظارت می‌کند، بلکه به فرزندش کمک می‌کند تا کار یا پروژه‌های مدرسه خود را تکمیل کند. اگر کودک نمره ضعیفی را کسب کند، به جای او با معلم صحبت می‌کنند و توضیح می‌دهند. آن ها اجازه هیچ ناکامی و شکستی را به کودک خود نمی دهند.

والدین کنترل گر چگونه تربیت می کنند؟

۲. برای این والدین تصمیم گیری مستقل کودک معنایی ندارد.

در این سبک از والدگری، به تصمیم کودک اهمیتی داده نمی‌شود. والدین هلیکوپتری دوست دارند مستقیما بر کودک تاثیر بگذراند و در تمام تصمیم‌گیری‌های او نقش داشته باشند. تصمیم‌هایی که کودک به طور مستقل و بدون پرسیدن نظر والدین می‌گیرد، برای‌شان خوشایند نیست و تحمل آن را ندارند. برای مثال وقتی کودک تصمیم می‌گیرد لباس خاصی را بپوشد، آن‌قدر درباره بد بودن آن لباس صحبت می‌کنند تا کودک پشیمان شده و همان لباسی را بپوشد که والد می‌خواهد. والدین کنترل‌ گر ممکن است در حین بازی به کودک بگویند باید چطور بازی کند، یا در انتخاب بازی یا وسایلش، سلیقه خود را اعمال کنند.
در مدرسه نیز، یک مادر یا پدر هلیکوپتری، بهترین دوست فرزندشان را خودشان انتخاب می‌کنند. ترجیح فرزندان آن‌ها معمولا در نظر گرفته نمی‌شود زیرا آن‌ها معتقدند که می‌دانند چه چیزی برای فرزندشان بهترین است. جالب است بدانید والدین هلیکوپتری در آموزش مسئولیت پذیری به فرزندان خود ناتوان هستند. چون این کودکان نه تنها هیچ وقت فرصت تصمیم گرفتن مستقلانه را تمرین نکردند بلکه حتی یاد نمی‌گیرند مسئولیت تصمیماتشان را بپذیرند.


۳. والدین کنترلگر کمالگرایی افراطی دارند.

والدین کنترل‌ گر عاشق مقایسه کردن فرزندشان با دیگران هستند و به طور مداوم دستاوردهای بیشتری از فرزندان خود می‌خواهند. پدر و مادرهای هلیکوپتری انتظارات تمام نشدنی و سطح بالایی از کودک خود دارند و هیچ وقت احساس رضایت خود را نسبت به کودکشان نشان نمی‌دهند. بنابراین به کودک فشار می‌آورند مطابق استانداردهای آن‌ها عمل کند و تصمیم بگیرد. والدین کنترل گر هر نتیجه‌ای غیر از عالی را از کودک نمی‌پذیرند و مورد تشویق قرار نمی‌دهند. ین موضوع می تواند موجب بروز علائم وسواس فکری در کودک شود، گاهی در بین والدین کنترل‌ گر این موضوع شایع است که از کودک خود توقع دارند مثل یک فرد بالغ رفتار کند. گریه نکند جیغ نکشد هیجان زده نشود و همیشه موجب تشویق و تحسین از جانب دیگران شود.

پدر مادر هلیکوپتری

۴. این والدین مدام به کودک باج می دهند.

گاهی والدین کنترل‌ گر از طریق وعده دادن به کودک او را ترغیب به انجام کاری که دوست دارند می‌کنند. برای مثال به کودکی که دوست ندارد ساکت و آرام بماند، می‌گویند: اگر بچه خوبی باشی برایت اسباب بازی می خرم. این رفتار به کودک این پیام را منتقل می‌کند که هر کاری به‌خودی‌خود هیچ ارزشی ندارد و بهترین رفتار چیزی است که پاداش یا منفعت بیرونی به همراه داشته باشد. والدین هلیکوپتری به جای آموزش ارزش ها مدام رفتار صحیح کودک را با باج دهی تقویت می کنند.


۵. والدین هلیکوپتری عشق بی قید و شرط ندارند.

در این سبک فرزند پروری اگر کودک مطابق خواسته والدین عمل نکند و انتظارات آن‌ها را برآورده نسازد، عشق خود را از او دریغ می‌کنند. مثلا تنها زمانی او را بغل کرده و اظهار محبت می‌کنند، که کودک کاری مطابق میل‌شان انجام داده باشد. به طور نمونه چنین جملاتی نشان‌دهنده این ویژگی است: «اگر می‌خوای دوست داشته باشم اتاقت رو مرتب کن»، «دیگه دوست ندارم چون به حرفم نکردی و موهاتو شونه نکردی»، «دختر خوب با مادرش این‌طوری رفتار نمی‌کنه».
این کار به کودک پیام مخربی می‌دهد، فقط اگر آن کاری که من می‌خواهم را انجام بدهی دوستت دارم و در غیر این صورت دوست‌ داشتنی نیستی و محبتی دریافت نخواهی کرد. کودکی که این پیام را در ذهنش دارد حاضر است برای دریافت محبت از دیگران هر کاری بکند چون تصور می‌کند فقط در این حالت دوست داشتنی است، بنابراین به راحتی تحت قلدری و زورگویی قرار می گیرد و در روابط سمی و مخرب گیر می افتد.


۶. والدین هلیکوپتری همدلی کافی ندارند و همدلی را به کودک آموزش نمی دهند.

این والدین هیچ گاه خودشان را به جای فرزندشان نمی گذارند و دنیا را از دریچه آن ها نمینگرند. آن ها به جای آموزش همدلی با سرزنش و زورگویی از فرزندشان انتظار دارند با دیگران همدلی کند. برای مثال به کودک می گویند: زود باش عروسکت رو بده به دوستت، زود باش ازش معذرت خواهی کن، برو مادربزرگ رو ببوس. در حالی که کودک دلیل هیچ کدام از این رفتارها را بدون آموزش همدلی نخواهد آموخت.

۷. ایجاد حس گناه از روش های والدین هلیکوپتری است.

یکی از راهکارهای این والدین برای مطیع کردن کودک ایجاد حس گناه است. برای مثال: چوتو شیطونی کردی سر مامان درد گرفت، من زندگیمو وقف تو کردم و تو اینطوری جوابمو میدی، من همه جوونیمو به پای تو ریختم ولی تو واسه من کاری نمیکنی. این ایجاد حس گناه از همان دوران کودکی شروع شده و برای همیشه با کودک می ماند.



دلایل انتخاب فرزندپروری هلیکوپتری

چرا بعضی از ما والدین هلیکوپتری هستیم؟

معمولا این سبک از فرزندپروری ریشه در اضطراب های ما یا سبک فرزندپروری والدین ما دارد، والدینی که در کودکی رها شده اند، تحت سلطه گری والدین خود بوده اند یا از جانب والدینشان آسیب دیده اند والدین کنترلگری خواهند بود. اگر سبک فرزندپروری را به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار در شکل گیری شخصیت کودک بدانیم فتارهای کنترل‌‌ گرایانه افراطی والدین می‌تواند تاثیرات منفی و طولانی‌مدت بر رفاه عاطفی و سلامت روان کودکان داشته باشد. این رفتارها می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات متعددی به ویژه اخلال در رشد خودمختاری و استقلال یا هرگونه احساس کنترل کودک بر زندگی‌اش شود. کودک ممکن است احساس کند که به دلیل ناتوانی در انتخاب‌های فردی به دام افتاده است، تحت فشار قرار می‌گیرد تا با استانداردهای غیرواقعی عمل کند. از اشتباه کردن می‌ترسد و رکود را در زندگی فردی، تحصیلی یا شغلی‌اش تجربه می‌کند.

بازی حسی با کودکان

مطالعات نشان می‌دهد که کودکان ی که والدین کنترل گر دارند در بزرگسالی نیز علائم اضطراب، افسردگی، اعتمادبه‌نفس ضعیف و سطوح بالای استرس را تجربه می‌کنند.


سخن پایانی

اگر بیشتر این رفتارهای ذکر شده در این مقاله را نسبت به فرزند خود دارید، در قدم اول از خود بپرسید آیا چیزی در تربیت فرزندان بیشتر از سلامت روانی آن‌ها اهمیت دارد؟ و در قدم بعد، مطالعه در زمینه کاهش رفتارهای کنترل‌ گرانه والدین را به شما پیشنهاد می‌کنیم.
کافی است ما به شرایط خود آگاهی پیدا کنیم و این شیوه غلط را بشناسیم و اصلاح کنیم. در زمان صحیح خود به کودک استقلال کافی بدهیم و وسوسه خود برای کنترل گری را تا حد امکان سرکوب کنیم. برای آگاهی بیشتر با ما همراه باشید.

پاسخ به برخی از سوالات راجب به والدین هلکوپتری

فرزندپروری هلیکوپتری یا کنترل گر اغلب به عنوان کنترل گری در فرزندپروری بیش از حد شناخته می شود. این شامل سطوح بیش از حد دخالت و کنترل والدین در زندگی فرزندانشان است. انگیزه این سبک فرزندپروری ناشی از نگرانی والدین است که ممکن است فرزندشان آسیب ببیند یا شکوفا نشود.
نظافت بعد از آنها و انجام کارهایشان.
داشتن اضطراب بیش از حد در مورد آسیب دیدن فرزندشان یا اتفاقی برای او.
برای فرزندشان تصمیم بگیرند.
درگیر شدن بیش از حد در مدرسه یا ورزش.
ردیابی یا کنترل بیش از حد رسانه های اجتماعی فرزندشان.
مطالعات نشان می دهد که فرزندان والدین هلیکوپتری می توانند عواقب روانی طولانی مدتی را تجربه کنند که می تواند آنها را در نوجوانی و بزرگسالی دنبال کند. به ویژه، هنگامی که والدین بیش از حد کنترل می کنند، کودکان برای یادگیری مدیریت احساسات و رفتار خود با مشکل مواجه می شوند.
فرزندپروری با برد آزاد اساساً برعکس فرزندپروری هلیکوپتری است. والدین آزاده به فرزندان خود آزادی و استقلال بیشتری می دهند، برخلاف آنچه که آنها به عنوان تمایل فعلی به حمایت بیش از حد و والدین بیش از حد تصور می کنند.

مقالات فرزندپروری

والدین هلیکوپتری

والدین هلیکوپتری

در بین تمام سبک‌های تربیتی متنوع، گروهی از پدر و مادرها، بر اساس سبک فرزندپروری خود، به عنوان والدین کنترل‌ گر یا اصطلاحا هلیکوپتری شناخته می‌شوند. این نام به والدینی داده می‌شود که بر کوچک‌ترین رفتار و حرکات کودک خود نظارت و کنترل دقیق دارند.

دلبستگی ایمن

دلبستگی ایمن

دلبستگی، یکی از مهم ترین سنگ بناهای هیجانات دوران کودکی و بزرگسالی ماست. دلبستگی، هیجانی است که در تمام افراد دنیا وجود دارد و نمی توان آن را انکار کرد.

5 اصل مهم فرزندپروری

۵ اصل مهم فرزندپروری

سبک های مختلفی برای فرزندپروری صحیح وجود دارد ولی شما به هر روشی که فرزند خود را پرورش دهید ۵ اصل مهم را باید در اصول اولیه خود داشته باشید.

تمرکز نرمال در کودکان

تمرکز نرمال در کودکان

امروزه با توجه به آشنایی با اختلال نقص توجه و تمرکز توجه ویژه و گاهی افراطی به دامنه توجه کودکان می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با بازه نرمال توجه و تمرکز در سنین مختلف کودکی آشنا کنیم. و راهکارهای ساده برای افزایش آن ارائه دهیم.

مقالات اصول بازی با کودک

مراحل تکامل بازی کردن در کودکان

مراحل تکامل بازی کردن در کودکان

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بچه ها از ابتدا بازی کردن را به شیوه بزرگسالی بلد نیستند و در طول تکامل جسمی و مغزی خود مراحال بازی کردن آن ها متفاوت و در حال پیشرفت است.

اصول بازی حسی برای کودکان

اصول بازی حسی برای کودکان

بازی حسی شامل هر فعالیتی است که باعث تحریک حواس کودک شما می شود. لامسه، بویایی، چشایی، بینایی و شنوایی و تعادل از این دسته هستند. فعالیت های حسی، در رشد و پرورش هوش هیجانی کودک بسیار موثر است، از بدغذایی کودک چلوگیری می کند، در بهبود سلامت و خواب کود تاثیر دارد و می تواند در درمان اختلالات پردازش حسی کمک کننده باشد. از طریق بازی است که بچه ها یاد می گیرند تا جهان اطرافشان را درک کنند.

مسی پلی یا کثیف بازی در کودکان

مسی پلی یا کثیف بازی در کودکان

یکی از مهم ترین اهداف بازی در کودکان افزایش هوش و خلاقیت و کاهش استرس است، یکی از مهم ترین و موثرترین بازی ها در دنیای امروز برای کودکان ما مسی پلی یا بازی های همراه با کثیف کاری و به هم ریختگی است.

فراخوان اختلالات کودکی

آسم دوران کودکی

آسم دوران کودکی

یکی از اختلالات شایع و آزاردهنده در دوران کودکی سرفه پایدار است. به سرفه هایی که به دنبال دویدن، خندیدن، استشمام عطر و اسانس ..

اوتیسم در کودکان

اوتیسم در کودکان

اتیسم یک اختلال عصبی رشدی است. این اختلال از بدو تولد همراه فرد است. بخش‌های مختلف مغز در افراد دارای اتیسم در همکاری با یکدیگر دچار مشکل هستند...

کودک دیجیتال چیست؟

کودک دیجیتال چیست؟

طی سال های اخیر که جهان ما به جهان دیجیتال تبدیل شده است،معضل استفاده بیش از حد کودکان از صفحات دیجیتال باعث ایجاد یک اختلال جدید به نام کودک دیجیتال شده است

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان یک اپیدمی جهانی رو به رشد است که به‌دلیل باری که بر سیستم مراقبت‌های بهداشتی کودکان و بزرگسالان وارد می‌کند، نیازمند توجه است.

بد غذایی در کودکان

بد غذایی در کودکان

امروزه والدین زیادی از غذا نخوردن و بدغذایی کودک خود شاکی هستند. بسیاری از والدین از این شکایت دارند که کودک گروه های غذایی مهم را حذف کرده و نمی خورد ...

مقالات خواب کودک

چرا کودکان خواب نا آرامی دارند؟

چرا کودکان خواب نا آرامی دارند؟

اگر کودک شما خواب ناآرامی دارد و مدام در حال حرکت و غلتیدن در خواب است نگران نباشید، در این مقاله تمام علت های احتمالی که باعث حرکت و ناآرامی کودک در خواب است را بررسی می کنیم

خر و پف در کودکان

خر و پف در کودکان

خروپف، خرخر، خرناس و تنفس با دهان باز در کودکان هنگام خواب مهم است و نیاز به پیگیری دارد. شما به عنوان والدین لازم است در مورد این نشانه مهم، اطلاعات کامل داشته باشید و آن را جدی بگیرید...

خواب کودک3

خواب کودک۳

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز

خواب کودک4

خواب کودک۴

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز

فراخوان تغذیه کودک

مصرف لبنیات در کودکان

مصرف لبنیات در کودکان

کودک بعد از یک سالگی به چه میزان لبنیات و کلسیم نیاز دارد؟
لبنیات از گروه های غذاییه که افراط و تفریط در موردش زیاده، یا انقدر شیر و لبنیات به کودک میدیم که کاملا بی اشتها میشه یا به دلایل غیر علمی لبنیات رو از رژیم غذایی کودکمون حذف میکنیم.

انواع نمک

انواع نمک

نمک های رنگی تصفیه نشده و رنگی در بازار واقعی و مجازی خیلی ترند شده، خیلی مهمه که اطلاعات درست و علمی داشته باشیم و بتونیم تصمیماتی بگیریم که در طولانی مدت سلامت کودک و خانوادمون رو به خطر نندازه.

صبحانه و کودکان

صبحانه و کودکان

صبحانه مهم ترین وعده غذایی کودک شماست، از نظر غلمی ثابت شده که صبحانه نخوردن باعث افزایش احتمال ابتلا به مشکلات قلبی و دیابت در بزرگسالی است؛ با این حال معمولا بزرگ ترین چالش والدین با کودکان در وعده صبحانه است.
اگر علت عدم تمایل کودک به صبحانه را بدانیم قطعا با مدیریت شرایط خواهیم توانست علاقه و تمایل کودک به صبحانه را بیشتر کنیم.

پخت برنج برای کودک

پخت برنج برای کودک

آرسنیک یک ماده سمی و فلز سنگینه که از طریق آب و خاک به محصولات غذایی ما راه پیدا میکنه، برنج ۱۰ برابر غلات دیگه آرسنیک خاک رو جذب میکنه، به همین علت نگرانی از ارسنیک موجود در برنج همیشه بیشتر از سایر غلاته، همه ی برنج ها حاوی مقداری از این فلز سنگین هستند که بسته به محل کشت میتونه کم یا زیاد باشه.

سوپرفودها در کودکان

سوپرفودها در کودکان

بعضی از مواد غذایی خواص بسیار زیادی رو در خود جمع کردند. به این مواد غذایی سوپرفود یا ابرغذا گفته میشه. در این مقاله شما رو با سوپرفودها آشنا میکنم تا از خواص بی نظیرش در تغذیه کودکانتون استفاده کنید.

نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.