advertise
دکتر فهیمه محب‌محمدی

مراحل تکامل بازی کردن در کودکان

کودکان چگونه بازی کردن را یاد می گیرند؟

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بچه ها از ابتدا بازی کردن را به شیوه بزرگسالی بلد نیستند و در طول تکامل جسمی و مغزی خود مراحال بازی کردن آن ها متفاوت و در حال پیشرفت است. بازی کردن مهم ترین ابزار کودک برای رشد مهارت های اجتماعی است و هر کودک بر حسب سن و تکامل مغزی نوعی از بازی را به عنوان مسیر یادگیری انتخاب میکند:

شماره تماس برای مشاوره با دکتر فهیمه محب محمدی :۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷

بهترین مشاور کودک

دکتر فهیمه محب‌محمدی| متخصص کودکان و نوزادان در اصفهان

من دکتر فهیمه محب محمدی متخصص کودکان و نوزادان هستم. بلافاصله بعد از اتمام درس مجددا شروع به مطالعه گسترده در زمینه رشد و پرورش کودک کردم، مطالعات من در زمینه تغذیه صحیح و علمی کودکان، درمان بدغذایی کودکان و مکمل های مورد نیاز، آموزش صحیح خواب کودک، بازی های هدفمند و در عین حال حفظ ایمنی کودکان، آموزش انتخاب کتاب و انیمیشن صحیح برای سرگرمی و تربیت کودکان، سلامت دهان و دندان کودک، مهارت های قبل از مدرسه و فرزندپروری آگاهانه در عین آموزش اختلالات دوران کودکی بوده است. با ما همراه باشید.

درخواست مشاوره با دکتر فهمیه محب محمدی

برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.

مراحل تکامل

چگونه بچه ها بازی را یاد می گیرند؟

برخی از موارد لازم برای دانستن سیر تکامل بازی با کودکان را برای شما ذکر میکنیم و در ادامه به تو.ضیح هر کدام میپزدازیم

۱- بازی های objective
۲- بازی relational
۳- بازی functional
۴- بازی symbolic
۵- بازی social
۶- بازی sensory-motor

برترین مشاور کودک

بازی symbolic

در این مرحله کودک قادر به اجرای نقش های مختلف در بازی هست، مثل نقش دکتر یا مامانف می تواند از نماد ها استفاده کند برای مثال از یک تکه چوب به عنوان اسب یا از گذاشتن بالش ها برای ساخت خانه استفاده کند. در این مرحله خلاقیت و تخیل کودک فعال است، ممکن است کودک با دوست خیالی خود بازی کند و روایت های مختلف داستانی برای بازی بسازد. این سطح از بازی در رشد هوش اجتماعی و قدرت حل مساله کودک بسیار مهم است.

بازی social

کودک در این مرحله وارد بازی هایی با قوانین مشخص می شود. بازی هایی که لازم است در ان ها کودک چهارچوب مشخصی را رعایت کند. در این بازی ها معمولا افراد دیگری نیز حضور دارند و بیشترین سطح این بازی ها در محیط دوستان مثل مهد کودک و مدرزسه انجام می شود.


بازی sensory-motor

در تمامی مراحلی که ذکر کردیم بازی های حسی حرکتی وجود دارند. این سطح از بازی از همان دوهفته اول تولد با تامی تایم شروع شده و در طول زمان تکامل پیدا میکند، فعالیت هایی مثل پریدن چرخیدن پرت کردن و بازی های حسی و مسی پلی ها.

بازی relational

در این مرحله توجه کودک به جزئیات اشیا خیلی بیشتر شده و با مفاهیمی مثل بالا، پایی، داخل و بیرون اشیا آشنا شده است. در این مرحله کودک می تواند بازی های مثل قرار دادن مکعب روی هم و گذاشتن توپ داخل جعبه را انجام دهد.


بازی functional

در این مرحله کودک به کاربرد هر وسیله توجه دارد و می تواند با اسباب بازی ها طبق قوانین خودشان بازی کند برای مثال به توپ ضربه بزند و ماشین را روی زمین حرکت بدهد.

بازی های objective

در این مرحله کودک از طریق مشاهده و لمس کردن با دست و حتی دهان اشیا را کشف و شناسایی می کند.

سیر تکاملی بازی کردن کودک در اجتماع

بازی حسی با کودکان

پس از دسته بندی توانمندی های کودک در بازی ها لازم است سیر تکامل اجتماعی بازی ها را نیز بدانیم. خیلی از والدین بیان میکنند که کودک من توانمندی بازی های گروهی را ندارد، باید بدانیم که کودکان در سیر تکامل اجتماعی خود به تدریج این توانمندی را پیدا خواهند کرد. در این قسمت سیر تکاملی بازی کردن کودک در اجتماع را خواهیم دید.


بازی انفرادی:

از زمان تولد کودک قادر به بازی انفرادی هست. او ابتدا دست های خود و بدن خود را کشف می کند و بعد از هر وسیله جدیدی برای بازی و کشف استقبال می کند.

بازی تماشاچی

در این مرحله که حوالی دوسالگی شروع می شود کودک به بازی بچه ها نگاه می کند. البته توانمندی بازی با والدین و بزرگسالان را دارد، در این بازی ها شما با کودک بازی می کنید ولی کودک قادر به بازی با یک گروه از هم سن و سالانش نیست.

بازی موازی

در این مرحله که کمی بعد از مرحله دوم شروع می شود کودک قادر است در یک فضای مشترک با کودکان دیگر مثل پارک یا مهد کودک به تنهایی در کنار سایرین بازی کند. معمولا در این مرحله کودک وسایل بازی خود را به اشتراک نمی گذارد و کودکان در حال بازی با وسایل مختلف به شکل های مختلف هستند.


بازی مشارکتی

از حدود چهارسالگی کودکان قادر هستند با یک اسباب بازی یک بازی گروهی و با هدف یکسان را انجام دهند. در این مرحله کودکان قادر خواهند بود همدلی کنند، اسباب بازی هایشان را به اشتراک بگذارند و تا حدودی از قوانین بازی گروهی پیروی کنند.

بازی اشتراکی

عموما در حدود سه تا چهارسالگی این مرحله شکل می گیرد، در این مرحله کودکان با یک وسیله اشتراکی هر کدام بازی خود را انجام می دهند. مثلا همه به توپ ضربه می زنند یا دنبال یک بادبادک می دوند. هی کدام از این کودکان در قوانین بازی مشترک نیستند و الگوی خلاقانه خود را دنبال می کنند.

بازی رقابتی

این مرحله از بازی بالاترین سطح اجتماعی بازی است. کودک با چند هم بازی، بازی های قانونمندی را دنبال می کند که شامل برد و باخت هستند. این بازی ها امتیاز بندی دارند و توانایی و نهارت های فردی در این بازی ها بسیار مهم است.


طبق دسته بندی و مطالب بالا کودکان در اوایل کودکی توانایی به اشتراک گذاشتن وسایل، بازی گروهی و برد و باخت را ندارند، عدد های سنی بیان شده تقریبی هستند و در هر کودک بر حسب میزان رشد اجتماعی می توانند متفاوت باشند.


سخن پایانی

به یاد داشته باشید هر مرحله لازمه مرحله بعدی است. به دلیل همین سیر تکاملی بازی بهتر است کودکان را از سنین کم وارد مسابقه های رقابتی نکنید. و به دلیل همین تفاوت سطح بازی در سنین مختلف لازم است کودکتان را در محیط کودکان بزرگ تر تنها نگذارید زیرا ممکن است کودک شما توانایی کمتری از کودکان بزرگ تر در سطح اجتماعی بازی داشته باشد و همین موضوع منجر به ترد شدن و آسیب به عزت نفس فرزندتان خواهد شد.

پاسخ به برخی از سوالات مراحل تکامل بازی در کودکان

بازی حسی فعالیت‌هایی هستند که از حواس و حس‌های کودکان بهره‌برداری می‌کنند. این انواع بازی‌ها به توسعه مهارت‌های حسی و حرکتی کودکان کمک می‌کنند و به آنها اجازه می‌دهند تا از تجربه حسی بهتری برخوردار شوند.
بازی‌های حسی شامل فعالیت‌هایی مانند بازی با شن و ماسه، نقاشی با انگشتان، بازی با آب و طیف رنگی از مواد دیگر می‌شوند. همچنین، بازی‌های موزیکالی مانند دنگ‌زنی و ترانه‌خوانی نیز جزو این دسته قرار دارند.
برای آغاز بازی حسی با کودک، می‌توانید از مواد و اسباب‌بازی‌هایی که جالب برای کودک استفاده کنید. مثلاً، شن و ماسه، طراحی با رنگ‌آمیزی، یا بازی با آب را امتحان کنید. مهمترین نکته این است که این بازی‌ها باید به کودکان فرصت بدهند تا برای خود تجربه کنند و خلاقیت‌شان را تقویت کنند.
بازی حسی به کودکان کمک می‌کند تا مهارت‌های حسی خود را بهبود بخشند. این فعالیت‌ها باعث تقویت حواس، توانایی تشخیص حسی و تعامل با محیط می‌شوند. این به کودکان کمک می‌کند تا در مهارت‌هایی مانند تعادل، حرکت و حرکات دقیق بهتر عمل کنند.

مقالات فرزندپروری

والدین هلیکوپتری

والدین هلیکوپتری

در بین تمام سبک‌های تربیتی متنوع، گروهی از پدر و مادرها، بر اساس سبک فرزندپروری خود، به عنوان والدین کنترل‌ گر یا اصطلاحا هلیکوپتری شناخته می‌شوند. این نام به والدینی داده می‌شود که بر کوچک‌ترین رفتار و حرکات کودک خود نظارت و کنترل دقیق دارند.

دلبستگی ایمن

دلبستگی ایمن

دلبستگی، یکی از مهم ترین سنگ بناهای هیجانات دوران کودکی و بزرگسالی ماست. دلبستگی، هیجانی است که در تمام افراد دنیا وجود دارد و نمی توان آن را انکار کرد.

5 اصل مهم فرزندپروری

۵ اصل مهم فرزندپروری

سبک های مختلفی برای فرزندپروری صحیح وجود دارد ولی شما به هر روشی که فرزند خود را پرورش دهید ۵ اصل مهم را باید در اصول اولیه خود داشته باشید.

تمرکز نرمال در کودکان

تمرکز نرمال در کودکان

امروزه با توجه به آشنایی با اختلال نقص توجه و تمرکز توجه ویژه و گاهی افراطی به دامنه توجه کودکان می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با بازه نرمال توجه و تمرکز در سنین مختلف کودکی آشنا کنیم. و راهکارهای ساده برای افزایش آن ارائه دهیم.

مقالات اصول بازی با کودک

مراحل تکامل بازی کردن در کودکان

مراحل تکامل بازی کردن در کودکان

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بچه ها از ابتدا بازی کردن را به شیوه بزرگسالی بلد نیستند و در طول تکامل جسمی و مغزی خود مراحال بازی کردن آن ها متفاوت و در حال پیشرفت است.

اصول بازی حسی برای کودکان

اصول بازی حسی برای کودکان

بازی حسی شامل هر فعالیتی است که باعث تحریک حواس کودک شما می شود. لامسه، بویایی، چشایی، بینایی و شنوایی و تعادل از این دسته هستند. فعالیت های حسی، در رشد و پرورش هوش هیجانی کودک بسیار موثر است، از بدغذایی کودک چلوگیری می کند، در بهبود سلامت و خواب کود تاثیر دارد و می تواند در درمان اختلالات پردازش حسی کمک کننده باشد. از طریق بازی است که بچه ها یاد می گیرند تا جهان اطرافشان را درک کنند.

مسی پلی یا کثیف بازی در کودکان

مسی پلی یا کثیف بازی در کودکان

یکی از مهم ترین اهداف بازی در کودکان افزایش هوش و خلاقیت و کاهش استرس است، یکی از مهم ترین و موثرترین بازی ها در دنیای امروز برای کودکان ما مسی پلی یا بازی های همراه با کثیف کاری و به هم ریختگی است.

فراخوان اختلالات کودکی

آسم دوران کودکی

آسم دوران کودکی

یکی از اختلالات شایع و آزاردهنده در دوران کودکی سرفه پایدار است. به سرفه هایی که به دنبال دویدن، خندیدن، استشمام عطر و اسانس ..

اوتیسم در کودکان

اوتیسم در کودکان

اتیسم یک اختلال عصبی رشدی است. این اختلال از بدو تولد همراه فرد است. بخش‌های مختلف مغز در افراد دارای اتیسم در همکاری با یکدیگر دچار مشکل هستند...

کودک دیجیتال چیست؟

کودک دیجیتال چیست؟

طی سال های اخیر که جهان ما به جهان دیجیتال تبدیل شده است،معضل استفاده بیش از حد کودکان از صفحات دیجیتال باعث ایجاد یک اختلال جدید به نام کودک دیجیتال شده است

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان یک اپیدمی جهانی رو به رشد است که به‌دلیل باری که بر سیستم مراقبت‌های بهداشتی کودکان و بزرگسالان وارد می‌کند، نیازمند توجه است.

بد غذایی در کودکان

بد غذایی در کودکان

امروزه والدین زیادی از غذا نخوردن و بدغذایی کودک خود شاکی هستند. بسیاری از والدین از این شکایت دارند که کودک گروه های غذایی مهم را حذف کرده و نمی خورد ...

مقالات خواب کودک

چرا کودکان خواب نا آرامی دارند؟

چرا کودکان خواب نا آرامی دارند؟

اگر کودک شما خواب ناآرامی دارد و مدام در حال حرکت و غلتیدن در خواب است نگران نباشید، در این مقاله تمام علت های احتمالی که باعث حرکت و ناآرامی کودک در خواب است را بررسی می کنیم

خر و پف در کودکان

خر و پف در کودکان

خروپف، خرخر، خرناس و تنفس با دهان باز در کودکان هنگام خواب مهم است و نیاز به پیگیری دارد. شما به عنوان والدین لازم است در مورد این نشانه مهم، اطلاعات کامل داشته باشید و آن را جدی بگیرید...

خواب کودک3

خواب کودک۳

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز

خواب کودک4

خواب کودک۴

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز

فراخوان تغذیه کودک

مصرف لبنیات در کودکان

مصرف لبنیات در کودکان

کودک بعد از یک سالگی به چه میزان لبنیات و کلسیم نیاز دارد؟
لبنیات از گروه های غذاییه که افراط و تفریط در موردش زیاده، یا انقدر شیر و لبنیات به کودک میدیم که کاملا بی اشتها میشه یا به دلایل غیر علمی لبنیات رو از رژیم غذایی کودکمون حذف میکنیم.

انواع نمک

انواع نمک

نمک های رنگی تصفیه نشده و رنگی در بازار واقعی و مجازی خیلی ترند شده، خیلی مهمه که اطلاعات درست و علمی داشته باشیم و بتونیم تصمیماتی بگیریم که در طولانی مدت سلامت کودک و خانوادمون رو به خطر نندازه.

صبحانه و کودکان

صبحانه و کودکان

صبحانه مهم ترین وعده غذایی کودک شماست، از نظر غلمی ثابت شده که صبحانه نخوردن باعث افزایش احتمال ابتلا به مشکلات قلبی و دیابت در بزرگسالی است؛ با این حال معمولا بزرگ ترین چالش والدین با کودکان در وعده صبحانه است.
اگر علت عدم تمایل کودک به صبحانه را بدانیم قطعا با مدیریت شرایط خواهیم توانست علاقه و تمایل کودک به صبحانه را بیشتر کنیم.

پخت برنج برای کودک

پخت برنج برای کودک

آرسنیک یک ماده سمی و فلز سنگینه که از طریق آب و خاک به محصولات غذایی ما راه پیدا میکنه، برنج ۱۰ برابر غلات دیگه آرسنیک خاک رو جذب میکنه، به همین علت نگرانی از ارسنیک موجود در برنج همیشه بیشتر از سایر غلاته، همه ی برنج ها حاوی مقداری از این فلز سنگین هستند که بسته به محل کشت میتونه کم یا زیاد باشه.

سوپرفودها در کودکان

سوپرفودها در کودکان

بعضی از مواد غذایی خواص بسیار زیادی رو در خود جمع کردند. به این مواد غذایی سوپرفود یا ابرغذا گفته میشه. در این مقاله شما رو با سوپرفودها آشنا میکنم تا از خواص بی نظیرش در تغذیه کودکانتون استفاده کنید.

نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.