چاقی در کودکان یک اپیدمی جهانی رو به رشد است که بهدلیل باری که بر سیستم مراقبتهای بهداشتی کودکان و بزرگسالان وارد میکند، نیازمند توجه است. مصرف غذاهای چرب و رژیم غذایی با قند بالا و همچنین عدم تحرک و ورزشنکردن از دلایل اصلی چاقی در کودکان است. تنها در ایالات متحده ۳۴ درصد از کودکان مبتلا به چاقی هستند. ۳۹ میلیون کودک زیر ۵ سال در جهان در سال ۲۰۲۰ دارای اضافه وزن یا چاقی بودند. طبق پیش بینی جهانی اگر برای این مشکل جهانی اقدامی انجام نشود تا سال ۲۰۵۰ بزرگترین معضل سلامتی کودکان در جهان خواهد بود.
چاقی دوران کودکی با افزایش خطر ابتلا به چاقی در بزرگسالی و عوارض مختلف مانند دیابت، بیماریهای قلبیعروقی، سکته مغزی، انواع خاصی از سرطان در سنین بالاتر، مشکلات اجتماعی و افسردگی مرتبط است. در ۳۰ سال گذشته، چاقی در کودکان در سراسر جهان بیش از دو برابر و در نوجوانان سه برابر شده است.
شماره تماس برای مشاوره با دکتر فهیمه محب محمدی :۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷
برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.
پیشگیری و درمان چاقی در کودکان با مصرف صحیح غذا و افزایش فعالیت بدنی امکانپذیر است. با این حال باید در نظر بگیرید که رژیم لاغری برای کودکان تنها در شرایط خاصی توسط متخصص تغذیه کودکان تجویز میشود؛ برای مثال زمانی که شاخص توده بدنی خیلی بالا است و یا کودک دارای مشکلات مرتبط با سلامتی است. در بقیه موارد با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب، وزن کودک ثابت نگه داشته میشود تا با افزایش قد در طول زمان، تناسب وزن نسبت به قد بیشتر شود. رژیم غذایی لاغری در کودکان بهدلیل رشد فعال ارگانهای آنها و نیازی که برای ذخیره مواد غذایی برای بلوغ دارند چالش برانگیز است و در صورت لزوم باید تحت نظر متخصص اطفال و یک رژیم شناس انجام شود، البته این به آن معنا نیست که باید کودک دارای اضافه وزن و چاق را به حال خود رها کرد، بلکه باید بسیار حساب شده و دقیق برای این کودکان تصمیم گرفت و برای کنترل صحیح چاقی در آن ها حتما تحت نظر یک متخصص خبره در زمینه تغذیه کودکان بود.
با این حال، نکته قابل توجه این است که رعایت برنامههای رژیم غذایی و کاهش وزن در طولانی مدت برای کودکان بسیار دشوار است. مطالعات نشان میدهد که بزرگسالانی که با استفاده از یک برنامه غذایی وزن خود را کم میکنند، تقریباً ۵۰ درصد از این کاهش وزن را در عرض یک سال و تمام آن را در عرض ۵ سال دوباره بهدست میآورند. عدم بلوغ فکری و روانی کودکان در مقایسه با بزرگسالان و حساسیت آنها به نظرات همسالان، مشکلات بیشتری را برای درمان موفقیتآمیز چاقی در کودکان ایجاد میکند. اکثر تلاشها برای کاهش چاقی در کودکان از رویکردهای مبتنی بر خانواده یا مدرسه استفاده میکند، و شیوه های صحیح درمان در واقع اصلاح سبک زندگی خانواده است، اگرچه درمانهای دارویی و جراحی نیز در سنین نوجوانی در دسترس هستند.