advertise
دکتر فهیمه محب‌محمدی

کودک دیجیتال


کودک دیجیتال چیست؟

طی سال های اخیر که جهان ما به جهان دیجیتال تبدیل شده است،معضل استفاده بیش از حد کودکان از صفحات دیجیتال باعث ایجاد یک اختلال جدید به نام کودک دیجیتال شده است. تحقیقات نشان می دهد اگر کودکان زیر دوسال به مدت زیادی در معرض موبایل، تلویزیون، تبلت و هر نوع صفحه دیجیتالی باشند دچار اختلالی شبیه به اوتیسم یا بیش فعالی یا ترکیبی از هردو خواهند شد، بسیار مهم است که بدانید این سندرم شبه اوتیسم قابل درمان و پیش گیری است، برخلاف اختلال طیف اوتیسم که درمانی ندارد.

برای دریافت نوبت می توانید با شماره مطب فهیمه محب محمدی ۰۳۱۳۶۶۳۵۶۴۸ و یا شماره ۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷ تماس حاصل فرمائید.

بیبی دیجیتال

پس از تولد نوزاد، مغز تا ۲ سال رشد می‌کند. مراقبت‌های این دوره در زندگی کودک بسیار تعیین کننده است. کودکانی که به هر دلیلی، زیر دو سال از صفحات دیجیتال استفاده می‌کنند به دلیل محدود شدن مغز به پردازش اطلاعات صوتی تصویری دیجیتالی، عملکرد و ساختار مغز به شکل طبیعی تکامل نخواهد یافت. در واقع به دلیل محرومیت این کودک از دریافت انواع محرک‌ها و ارتباط اجتماعی، مدار‌هایی در مغز تشکیل نخواهد شد. برای نمونه رشد حرکتی، رشد کلامی، رشد ارتباطی و اجتماعی در کودکان مبتلا به سندروم دیجیتال بیبی، دچار نقص خواهد شد.
تعامل با همسالان و سایر اطرافیان یک راه ضروری برای رشد مهارتهای اجتماعی و ارتباطی و در نهایت رشد دستگاه عصبی بطور طبیعی است و استفاده بیش از حد از وسایل دیجیتال همچون گوشی و تبلت این فرصت را از این کودکان سلب خواهد کرد. همچنین کودکان ما برای تکامل مغزی نیاز به تحریکات حسی مثل در معرض حس های مختلف بینایی، چشایی، بویای همچنین تحریکات حرکتی مثل دویدن و پریدن و حس فشار،کشش و تعادل دارند. زمانی که کودک در معرض تلویزیون و موبایل قرار دارد مغز کودک در حالت غیر فعال قرار می گیرد و ارتباطات و سیناپس های مغزی به درستی شکل نگرفته و اختلال در روند تکامل حسی و حرکتی کودک ایجاد خواهد شد.
همچنین، استفاده افراطی کودکان از وسایل دیجیتال با افزایش احتمال خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی، تغییر در عادات غذایی و الگوی خواب، تغییرات ساختاری در مغز، هوش کلامی ، تاخیرهای حرکتی و زبانی، ضعف در دامنه واژگان، کارکردهای اجرایی و همچنین مشکلات هیجانی، ارتباطی، اجتماعی و رفتاری در این کودکان همراه است.

درخواست مشاوره با دکتر فهمیه محب محمدی

برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.

تفاوت اختلال طیف اوتیسم و سندرم کودک دیجیتال

بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده استفاده افراطی خردسالان از وسایل دیجیتال می تواند سبب بروز علائم شبه اتیسم در کودکان خردسال شود. در طی استفاده از وسایل دیجیتال در سنین حساس رشد مغز و انعطاف پذیری عصبی، خردسالان جذب محرک های فراوان صوتی و بصری وسایل دیجیتال می شوند و تجوه از محرک های اجتماعی اطرافشان را از دست می دهند که در این شرایط و با رشد کودک در بافتی غیر ارتباطی، مدارهای مغزی مربوط به دریافت و پردازش محرک های غیر اجتماعی تغییر پیدا کرده و از این طریق اختصاصی شدن مغز در مدارهای غیرارتباطی مانع از توجه کودک به محرک های اجتماعی و تحول مدارهای اجتماعی مغز خردسالان می شود.

در حقیقت استفاده طولانی مدت خردسالان از وسایل دیجیتال در دوره های حســاس رشد به معنی محرومیت اجتماعی، بازسازماندهی پیوندهای ساختاری و کارکردی مغز خردسالان را دچار انحراف می‌کند و باعث بروز نقص در تعاملات اجتماعی و کلام و رفتارهای تکراری و کلیشه ای می شود.
اما تفاوت اتیسم و سندرم دیجیتال این است که با جداسازی وسایل دیجیتال از کودک و تعامل بیشتر والدین با کودک فعالیت امواج مغزی آنان خصوصا در نواحی پیشانی مغز دستخوش تغییرات معنی داری شده است که با بهبود در مهارت های ارتباطی همسو است ، اما علائم اتیسم در کودکان مبتلا به عنوان یک مشکل مادام العمر وجود دارند.

به بیان ساده تر، هرچه زودتر برای درمان سندرم کودک دیجیتال اقدام کنید نتایج چشمگیرتری خواهید دید که این مساله در اوتیسم صدق نمی کند.

پاسخ به برخی از سوالات کودک دیجیتال

با توجه به پیشرفت تکنولوژی در عصرحاضر و محاصره شدن توسط ابزار الکترونیکی و نیاز مبرم به آنها، مدیریت صحیحی برای کنترل استفاده از آنها، توسط والدین باید انجام شود. مشاهده تلوزیون، استفاده از گوشی و تبلت، زیر دو سال مطلقا ممنوع است. دقت کنید که این مساله بسیار مهم است و کودک شما نباید از زمان تولد تا دوسالگی در معرض صفحات دیجیتال باشد. این ممنوعیت به دلیل مسئله مهم رشد و تکامل مغزکودک در این سن است. در کودکانی با سن ۲ تا ۵ سال باید بصورت تایمی محدود و کمتر از یک ساعت درروز، از ابزار دیجیتالی استفاده شود. این استفاده باید در بازه های کودک مثلا ۱۵ دقیقه و هدفمند باشد. حتما برای دیدن انیمیشن های مناسب دوران کودکی کلیک کنید.
پس از ۵ سالگی استفاده از صفحات دیجیتال به مدت ۲ ساعت در روز مجاز است و لازم است قوانین مربوط به داشتن موبایل و استفاده از فضای مجازی برای کودکان را نیز بدانیم.
درمان آن به کمک حذف کامل صفحات دیجیتال و توانبخشی انجام می‌شود. تیم توانبخشی متشکل از پزشک متخصص کودکان، کاردرمانی، گفتاردرمانی و روانشناسی کودک است که می‌تواند درمان را سرعت بخشد. توجه داشته باشید که با دیدن علائم این سندروم باید سریعا به یک متخصص کودکان یا کاردرمانگر کودک مراجعه کنید، تا قبل از اینکه زمان طلایی درمان را از دست بدهید، کودک خود را از دام علائم آن نجات دهید.

سایر مقالات اختلالات دوران کودکی

آسم دوران کودکی

آسم دوران کودکی

یکی از اختلالات شایع و آزاردهنده در دوران کودکی سرفه پایدار است. به سرفه هایی که به دنبال دویدن، خندیدن، استشمام عطر و اسانس ..

اوتیسم در کودکان

اوتیسم در کودکان

اتیسم یک اختلال عصبی رشدی است. این اختلال از بدو تولد همراه فرد است. بخش‌های مختلف مغز در افراد دارای اتیسم در همکاری با یکدیگر دچار مشکل هستند...

کودک دیجیتال چیست؟

کودک دیجیتال چیست؟

طی سال های اخیر که جهان ما به جهان دیجیتال تبدیل شده است،معضل استفاده بیش از حد کودکان از صفحات دیجیتال باعث ایجاد یک اختلال جدید به نام کودک دیجیتال شده است

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان یک اپیدمی جهانی رو به رشد است که به‌دلیل باری که بر سیستم مراقبت‌های بهداشتی کودکان و بزرگسالان وارد می‌کند، نیازمند توجه است.

بد غذایی در کودکان

بد غذایی در کودکان

امروزه والدین زیادی از غذا نخوردن و بدغذایی کودک خود شاکی هستند. بسیاری از والدین از این شکایت دارند که کودک گروه های غذایی مهم را حذف کرده و نمی خورد ...

مقالات تغذیه کودک

مصرف لبنیات در کودکان

مصرف لبنیات در کودکان

کودک بعد از یک سالگی به چه میزان لبنیات و کلسیم نیاز دارد؟
لبنیات از گروه های غذاییه که افراط و تفریط در موردش زیاده، یا انقدر شیر و لبنیات به کودک میدیم که کاملا بی اشتها میشه یا به دلایل غیر علمی لبنیات رو از رژیم غذایی کودکمون حذف میکنیم.

انواع نمک

انواع نمک

نمک های رنگی تصفیه نشده و رنگی در بازار واقعی و مجازی خیلی ترند شده، خیلی مهمه که اطلاعات درست و علمی داشته باشیم و بتونیم تصمیماتی بگیریم که در طولانی مدت سلامت کودک و خانوادمون رو به خطر نندازه.

صبحانه و کودکان

صبحانه و کودکان

صبحانه مهم ترین وعده غذایی کودک شماست، از نظر غلمی ثابت شده که صبحانه نخوردن باعث افزایش احتمال ابتلا به مشکلات قلبی و دیابت در بزرگسالی است؛ با این حال معمولا بزرگ ترین چالش والدین با کودکان در وعده صبحانه است.
اگر علت عدم تمایل کودک به صبحانه را بدانیم قطعا با مدیریت شرایط خواهیم توانست علاقه و تمایل کودک به صبحانه را بیشتر کنیم.

پخت برنج برای کودک

پخت برنج برای کودک

آرسنیک یک ماده سمی و فلز سنگینه که از طریق آب و خاک به محصولات غذایی ما راه پیدا میکنه، برنج ۱۰ برابر غلات دیگه آرسنیک خاک رو جذب میکنه، به همین علت نگرانی از ارسنیک موجود در برنج همیشه بیشتر از سایر غلاته، همه ی برنج ها حاوی مقداری از این فلز سنگین هستند که بسته به محل کشت میتونه کم یا زیاد باشه.

سوپرفودها در کودکان

سوپرفودها در کودکان

بعضی از مواد غذایی خواص بسیار زیادی رو در خود جمع کردند. به این مواد غذایی سوپرفود یا ابرغذا گفته میشه. در این مقاله شما رو با سوپرفودها آشنا میکنم تا از خواص بی نظیرش در تغذیه کودکانتون استفاده کنید.

مقالات فرزند پروری

والدین هلیکوپتری

والدین هلیکوپتری

در بین تمام سبک‌های تربیتی متنوع، گروهی از پدر و مادرها، بر اساس سبک فرزندپروری خود، به عنوان والدین کنترل‌ گر یا اصطلاحا هلیکوپتری شناخته می‌شوند. این نام به والدینی داده می‌شود که بر کوچک‌ترین رفتار و حرکات کودک خود نظارت و کنترل دقیق دارند.

دلبستگی ایمن

دلبستگی ایمن

دلبستگی، یکی از مهم ترین سنگ بناهای هیجانات دوران کودکی و بزرگسالی ماست. دلبستگی، هیجانی است که در تمام افراد دنیا وجود دارد و نمی توان آن را انکار کرد.

5 اصل مهم فرزندپروری

۵ اصل مهم فرزندپروری

سبک های مختلفی برای فرزندپروری صحیح وجود دارد ولی شما به هر روشی که فرزند خود را پرورش دهید ۵ اصل مهم را باید در اصول اولیه خود داشته باشید.

تمرکز نرمال در کودکان

تمرکز نرمال در کودکان

امروزه با توجه به آشنایی با اختلال نقص توجه و تمرکز توجه ویژه و گاهی افراطی به دامنه توجه کودکان می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با بازه نرمال توجه و تمرکز در سنین مختلف کودکی آشنا کنیم. و راهکارهای ساده برای افزایش آن ارائه دهیم.

نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.