خروپف صدای خشن و زمختی است که هنگام عبور هوا از کنار بافتهای شلشدۀ گلو یا بینی ایجاد میشود. تقریباً همه کودکان گاهی خروپف میکنند، اما برای برخی افراد خروپف یک مشکل مزمن است. گاهی اوقات نیز خروپف ممکن است نشاندهندۀ یک بیماری جدی باشد.
علاوه بر این، خروپف میتواند برای دیگران ایجاد مزاحمت کند. بهطورکلی، تغییر در سبک زندگی، مثلاً کاهش وزن یا خوابیدن به پهلو میتوانند به توقف بعضی انواع خروپف کمک کنند. همچنین، دستگاههای پزشکی و جراحیهایی وجود دارند که ممکن است خروپف مخل و مزاحم را کاهش دهند. با این حال، این دستگاهها یا جراحیها برای همۀ افراد دچار خروپف مناسب یا ضروری نیستند.
شماره تماس برای مشاوره با دکتر فهیمه محب محمدی :۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷
خروپف مزمن اغلب با مشکلی به نام آپنه خواب همراه است. آپنه خواب به معنی قطع تنفس و عدم توانایی تنفس برای چند ثانیه در طول خواب است. آپنه های خواب در همه سنین خطرناک هستند و نیاز به بررسی علت و درمان دارند.
آپنۀ انسدادی خواب اغلب با خروپف شدید و به دنبال آن دورههای سکوت شناخته میشود که در طول آن تنفس متوقف یا تقریباً متوقف میشود. در نهایت، این کاهش یا وقفه در تنفس ممکن است به فرد سیگنال بیدار شدن بدهد و ممکن است با یک خرناس شدید یا نفسنفس زدن بیدار شوید. ممکن است به دلیل اختلال در خواب، خواب فرد سبک یا همراه با بی قراری باشد. این الگوی وقفۀ تنفسی میتواند در طول شب بارها تکرار شود. افراد مبتلا به آپنۀ انسدادی معمولاً دورههایی را تجربه میکنند که در طول آنها تنفس حداقل پنج بار در هر ساعت کند یا متوقف میشود.
اگر فرزند شما خروپف میکند، با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. کودکان نیز میتوانند آپنۀ انسدادی داشته باشند. مشکلات بینی و گلو مانند بزرگ شدن لوزهها و چاقی اغلب میتواند مجرای تنفسی کودک را تنگ کند، که میتواند منجر به ایجاد آپنۀ انسدادی در کودک شود.
همۀ افراد دچار خروپف، آپنۀ انسدادی ندارند، اما اگر خروپف با هر یک از علائم زیر همراه باشد، ممکن است به مراجعه به پزشک برای ارزیابی احتمال آپنۀ انسدادی نیاز داشته باشید:
خروپف میتواند به دلایل مختلفی مانند آناتومی دهان و سینوسها، آلرژیها، سرماخوردگی و ویروس های راه های هوایی و یا اضافه وزن شخص ایجاد شود. وقتی فرد به خواب میرود و از خواب سبک به خواب عمیق منتقل میشود، ماهیچههای سقف دهان یا نرمکام، زبان و گلو شل میشوند. بافتهای گلو میتوانند به اندازهای شل شوند که تا حدی راه تنفسی را مسدود کنند و با جریان هوا دچار ارتعاش شوند. هرچه راه تنفسی تنگتر شود، جریان هوا قویتر و پرفشارتر میشود. این باعث افزایش ارتعاش بافتها میشود که به بلندتر شدن خروپف میانجامد. بهطورکلی، شرایط زیر میتواند روی مجرای تنفسی تأثیر بگذارند و باعث خروپف شوند:
داشتن کام کمارتفاع و ضخیم میتواند راه تنفسی را تنگ کند. افرادی که اضافه وزن دارند ممکن است بافتهای اضافهای در پشت گلو داشته باشند که مجاری تنفسی آنها را باریکتر میکند. به همین ترتیب، هرچه بافت مثلثیشکل آویزان از نرمکام؛ به نام زبان کوچک، کشیدهتر باشد، جریان هوا بیشتر مسدود میشود و ارتعاش افزایش مییابد.
انواع مختلف آلرژی ممکن است باعث ایجاد التهاب در بینی و گلو شود، که منجر به تنفس دشوار و بروز خروپف میشود. آلرژی ها از طریق بزرگ شدن لوزه ها، التهاب راه های هوایی، بزرگ شدن پولیپ بینی و مسدود شدن مسیر سینوس ها می توانند منجر به آپنه و خروپف شوند.
احتقان بینی مزمن یا تیغۀ کج بین سوراخهای بینی (انحراف تیغۀ بینی) ممکن است در خروپف نقش داشته باشد. کودکان قادر به تخلیه بینی خود نیستند بنابراین گرفتگی بینی از شایع ترین علل خروپف در کودکان است.
نداشتن خواب کافی میتواند منجر به شل شدن بیشتر عضلات گلو و بروز خروپف شود. کودکان دارای کمبود خواب ممکن است آپنه های مکرر و در کل خواب ناآرامی را تجربه کنند. در مورد علل دیگر خواب ناآرام در کودکان بخوانید.
خروپف معمولاً هنگام خوابیدن به پشت فراوانی و صدای بیشتری دارد، زیرا تأثیر جاذبه در گلو باعث تنگ شدن راه تنفسی میشود. بنابراین اگر فردی در حال خروپف است به او کمک کنید جابجا شود.
برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.
جنسیت: مردان بیشتر از زنان خروپف یا آپنۀ خواب دارند.
چاقی: کودکانی که اضافه وزن یا چاقی مفرط دارند احتمال بیشتری برای خروپف کردن یا ابتلا به آپنۀ انسدادی دارند.
داشتن سابقه خانوادگی: وراثت یک عامل خطرساز بالقوه برای آپنۀ انسدادی است.
در ادامه مقاله به عوارض خروپف و تشخیص درست خروپف خواهیم پرداخت.
جهت دریافت مشاوره با شماره ۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷
تماس حاصل فرمائید.
پزشک ممکن است نوعی از انواع عکسبرداری مانند اسکن اشعهٔ ایکس، سیتی اسکن یا امآرآی را درخواست دهد. این آزمایشات ساختار مجرای تنفسی را برای وجود مشکلاتی مانند انحراف تیغۀ بینی بررسی میکنند.
با توجه به شدت خروپف و سایر علائم، پزشک ممکن است یک مطالعۀ خواب انجام دهد. مطالعۀ خواب گاهی اوقات در خانه انجام میشود. با این حال، با در نظر گرفتن دیگر مشکلات پزشکی و سایر علائم خواب، شاید لازم باشد فرد یک شب را در یک کلینیک خواب بستری شود تا تحت مطالعهای به نام پلیسومنوگرافی.
آزمایش چندگانۀ خواب قرار بگیرد. این آزمایش تحلیل دقیق و عمیقی از تنفس در طول خواب ارائه میدهد. در پلیسومنوگرافی، سنسورهای زیادی به فرد متصل میشود و یک شب مانیتور میشود. در طول مطالعۀ خواب، اطلاعات زیر ثبت میشود:
امواج مغزی
سطح اکسیژن خون
ضربان قلب
نرخ تنفسی
مراحل خواب
حرکات چشم و پا
قبل از هر کاری به متخصص کودکان مراجعه کنید تا علل مختلف آپنه خواب بررسی شود، در کنار درمان اختصاصی کارهای زیر به درمان کودک شما کمک خواهد کرد:
برای خواب کودک روتین منظم داشته باشید و جلوی خواب نامنظم و کم خوابی کودک را بگیرید
۱- آلرژی کودک را درمان کنید
۲- احتقان بینی کودک را قبل از خواب رفع کنید، بینی کودک را تخلیه کنید
۳- فکری به حال اضافه وزن و چاقی کودک کنید
در صورت عدم درمان آپنه خواب شما با کاهش بهره هوشی، عدم یادگیری دروس در مدرسه، بی حوصله بودن و پرخاشگری در طول روز و حتی اختلالاتی مثل افزایش فشار خون و سردرد مواجه خواهید شد، بنابراین لازم است هرچه زودتر برای بررسی و درمان کودک خود اقدام کنید. در صورت نیاز به مشاوره حضوری یا انلاین با دکتر فهیمه محب محمدی با ما همراه باشید.