اگر کودک شما خواب ناآرامی دارد و مدام در حال حرکت و غلتیدن در خواب است نگران نباشید، در این مقاله تمام علت های احتمالی که باعث حرکت و ناآرامی کودک در خواب است را بررسی می کنیم و به شما کمک خواهیم کرد علت این بی قراری را در کودک خود پیدا و آن را حل کنید.
اکثر کودکان نوپا در خواب حرکت می کنند، آن ها مدام در واب به اطراف غلت می زنند و پتو را از روی خود کنار می زنند، گاهی در خواب ناله می کنند و حتی ممکن است صجبت های تامفهوم یا فریاد زدن ناگهانی در خواب را تجربه کنند.
لازم است بدانیم بعضی از انواع ناآرامی در خواب کاملا طبیعی و مطابق با سن رشدی کودک است. در زیر علت های مختلف خواب ناآرام را بررسی خواهیم کرد.
شماره تماس برای مشاوره با دکتر فهیمه محب محمدی :۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷
خواب شب از دو فاز رم و نان رم تشکیل شده است، در فاز اول که فاز فعال نیز نامیده می شود مغز انسان کاملا فعالانه در حال پردازش تجربیات روزانه است، جالب است بدانید بدن ما در این فاز کاملا فلج است و به نظر می آید این فلج بودن ضروری است. زیرا مغز در حال پردازش تجربیات خوب، بد، خشن و هیجان انگیز است، تصور کنید بدن ما در این مرحله حرکت کند، ممکن است با یادآوری و پردازش احساسات روزانه فریاد بکشیم، دست و پا بزنیم و حرکت کنیم. این در حالی است که کودکان ما در دوران نوزادی و نوپایی از این فلج شدن بدن بهره مند نیستند، آن ها در طول فاز فعال خواب کاملا قادر به حرکت هستند بنابراین شما شاهد غلت زدن، ناله کردن و بی قراری کودک در حال پردازش احساسات روزانه در طول خواب هستید.
با توجه به اینکه یاد گرفتیم فاز فعال خواب کودک ما با ما متفاوت است، مکان خواب کودک خیلی بیشتر از آنچه فکر می کنیم در آرام بودن حین خواب موثر است. لازم است کودک ما از بدو تولد تا ۳ سالگی در تخت حفاظ دار بخوابد، حفاظ تخت با ایجاد محدودیت حرکت برای کودک به صورت ناخودآگاه در مغز او حرکات رامحدود می کند، در حالی که خوابیدن روی تشک روی زمین باعث می شود مغز کودک هیچ محدودیتی نداشته باشد و مدام در محیط حرکت کند.
به یاد داشته باشید مغز کودک ما همواره در حال تجربه هیجانات جدید است و در طول خواب باید احساسات و تجربیات زیادی را پردازش کند، دیدن تلویزیون و موبایل خصوصا دیدن صحنه های هیجان انگیز و استرس زا باعث تحریک بیش از حد مغز می شود. مغز کودک ما مجبور است برای پالایش این تجربیات پرهیجان و گاهی منفی، بی قراری بسیار زیادی را در خواب تجربه کند، این حد از هیجان باعث بیدار شدن مکرر از خواب نیز می شود.
بر خلاف تصور خیلی از والدین، که فکر می کنند کودک هرچه خسته تر باشد بهتر می خوابد، کودکان با خستگی زیاد دچار آشفتگی شده و این آشفتگی را در تمام طول خواب با بی قراری و بیداری مکرر نشان می دهند. لازم است برای خواب کودکمان یک روتین منظم داشته باشیم و کودک را قبل از خستگی شدید به رختخواب ببریم. لازم است بدانید که کودکان هرچه بیشتر خسته باشند مقاومت بیشتری در مقابل خوابیدن خواهند داشت.
بعد از شش ماهگی اکثر کودکان به شیر خوردن در خواب نیازی ندارند، و اکثرا به علت وابستگی فرایند خوابشان به تغذیه شبانه ادامه می دهند. هر مادری باید از سه ماهگی کودک خواب مستقل را به او بیاموزد و از حدود شش ماهگی شیردهی شبانه را قطع کند. اگر کودکان شما وابستگی به شیر خوردن داشته باشد در طول شب هربار با سطحی شدن خواب تقاضای شیر دارد و این فرایند بیداری مکرر و شیر خوردن باعث خواب ناآرام و خواب بی کیفیت خواهد شد.
اگر کودک شما ریفلاکس داشته باشد برگشتن مکرر شیر از معده به مری برای او سوزش شدید پشت جناغ سینه ایجاد می کند. اگر خودتان در طول زندگی ریفلاکس را تجربه کرده باشید می دانید که این درد و سوزش قطعا مانع خواب راحت است. اگر کودک شما بیش از حد در طول شب شیر می خورد حتی ریفلاکس او تشدید می شود و بیداری های او بیشتر می شود. گاهی والدین با تصور اینکه کودک گرسنه است با بی قراری او باز هم به او شیر می دهند و سیکل معیوب شیر خوردن و تشدید ریفلاکس تا مدت ها ادامه خواهد داشت.
دمای مناسب خوابیدن برای نوزادان ۲۲ تا ۲۴ درجه است و پس از دوره نوزادی دمای مناسب اتاق خواب ۱۸-۲۰ درجه خواهد بود. خیلی از والدین ایرانی اصرار به گرم کردن بیش از حد کودک برای خوابیدن دارند ولی مغز انسان به صورت ذاتی در دمای بالا به فاز آرامش نمی رود و بیدار و بی قرار می ماند.
شاید شما در سنی باشید که بسیار خسته به رختخواب می روید و هیچ توجهی به نورها و سایه ها در اتاق خواب ندارید. ولی کودکان توجه ویژه ای به محیط دارند. گاهی نورهایی که از ماشین ها در خیابان به اتاق می تابد یا یک سایه کوچک که روی دیوار ایجاد می شود تنها دلیل خواب ناآرام کودک شما است.
پس روی کوچک ترین جزئیات اتاق خواب کودک در شب حساس باشید و همه شرایط را بسنجید.
گاهی در تصور عموم خروپف کردن یک ویژگی شخصیتی محسوب می شود ولی لازم است بدانید که خروپف کردن یک نشانه بیماری است. نشانه هشدار دهنده ای که نیاز به درمان دارد. خیلی از کودکان به علت بزرگی لوزه، بزرگی لوزه سوم، تنگی یا انحراف مجرای بینی یا حساسی و آلرژی در طول شب دچار خروپف و آپنه می شوند. آپنه در خواب به معنی قطع تنفس برای چند ثانیه و عدم توانایی در نفس کشیدن است. اگر در مورد کودکتان به آپنه خواب شک دارید حتما مقاله آپنه خواب در کودکان را مطالعه کنید.
کافئین موجود در شکلات و چایی در خیلی از کودکان اختلال و بی قراری در خواب ایجاد می کند. بعضی از داروها مثل آنتی بیوتیک ها یا بعضی از داروهای ضد حساسیت می تواندد اختلال در یکپارچگی خواب ایجاد کنند. اگر فرزند شما اخیرا خواب ناآرامی را تجربه می کند حتما در مورد داروهای او از پزشکش سوال کنید و حتی الامکان غذاهای کافئین دار را از رژیمش حذف کنید. غذاهای شور با افزایش فشار خون کودک مانع خواب راحت او خواهند شد. غذاهای سنگین و چرب نیز باعث آشفتگی در طول خواب هستند.
ممکن است تصور کنید کودکان نوپا استرس و اضطراب را تجربه نمی کنند. ولی کودکان در سنین اضطراب جدایی مستعد تجربه های ناخوشایند خواهد بود. گاهی جداشدن ناگهانی و بدون برنامه از والدین، رفتن بدون خداحافظی والدین یا گفتن جملاتی مثل دیگه مامانت نیستم می تواند خواب کودک شما را تا مدت ها آشفته کند.
کودکان برای خواب خود به یک روتن ثابت و منظم نیاز دارند. خواباندن کودک باید هرشب به یک شکل ثابت و در یک مکان و زمان ثابت انجام شود. اگر منزل خود را عوض کرده اید یا قرار است روتین خواب فرزند خود را تغییر دهید انتظار مدتی خواب آشفته و ناآرام را داشته باشید.
برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.
خواب کودکان بخش بسیار مهم و ارزشمندی از دوران کودکی آن هاست. دانستن اصول درست و فرایند علمی خواب امروزه از ضروریات فرزند پروری است. اگر کودک شما خواب مستقلی ندارد، اگر برای خواب کودکتان روتین و نظمی ندارید و نمی دانید باید از کجا شروع کنید، کافی است با دکتر فهیمه محب محمدی در ارتباط باشید یا پکیج کامل خواب مستقل کودک را تهیه کنید