advertise
دکتر فهیمه محب‌محمدی

اختلالات دوران کودکی| آشنایی با انواع آنها

اهمیت برخورد درست با اختلالات دوران کودکی

ورود به دنیای کودکان بسیار پیچیده است. بسیاری از رفتارهایی که در سن ما غیر عادی است در سنین کودکی می تواند عادی باشد. ساختار مغز کودکان در حال شکل گیری و تکامل است و کودکان در دوره های خاص، لجبازی کودک، پرخاشگری و فعالیت بیش از حد دارند، اما گفتن اینکه آیا کودک شما فقط یک مرحله را پشت سر می گذارد یا اینکه واقعاً دچار مشکل است همیشه راحت نیست.
یک کج خلقی به تنهایی به معنای این نیست که کودک ۲ ساله شما مشکل رفتاری دارد، کودک مهد کودکی که نمی خواهد آرام بنشیند لزوماً اختلال توجه ندارد. وقتی صحبت از درک رفتار کودکانمان می شود، متخصصان می گویند که تشخیص ها و برچسب ها باید به حداقل برسند و در موارد خاص به کار بروند.

کودک دیجیتال

دکتر فهیمه محب‌محمدی| متخصص کودکان و نوزادان در اصفهان

من دکتر فهیمه محب محمدی متخصص کودکان و نوزادان هستم. بلافاصله بعد از اتمام درس مجددا شروع به مطالعه گسترده در زمینه رشد و پرورش کودک کردم. مطالعات من در زمینه تغذیه صحیح و علمی کودکان، درمان بدغذایی کودکان و مکمل های مورد نیاز، آموزش صحیح خواب کودک، بازی های هدفمند و در عین حال حفظ ایمنی کودکان، آموزش انتخاب کتاب و انیمیشن صحیح برای سرگرمی و تربیت کودکان، سلامت دهان و دندان کودک، مهارت های قبل از مدرسه و فرزندپروری آگاهانه در عین آموزش اختلالات دوران کودکی بوده است. با ما همراه باشید.

آسم دوران کودکی

آسم دوران کودکی

یکی از اختلالات شایع و آزاردهنده در دوران کودکی سرفه پایدار است. به سرفه هایی که به دنبال دویدن، خندیدن، استشمام عطر و اسانس ..

اوتیسم در کودکان

اوتیسم در کودکان

اتیسم یک اختلال عصبی رشدی است. این اختلال از بدو تولد همراه فرد است. بخش‌های مختلف مغز در افراد دارای اتیسم در همکاری با یکدیگر دچار مشکل هستند...

کودک دیجیتال چیست؟

کودک دیجیتال چیست؟

طی سال های اخیر که جهان ما به جهان دیجیتال تبدیل شده است،معضل استفاده بیش از حد کودکان از صفحات دیجیتال باعث ایجاد یک اختلال جدید به نام کودک دیجیتال شده است

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان یک اپیدمی جهانی رو به رشد است که به‌دلیل باری که بر سیستم مراقبت‌های بهداشتی کودکان و بزرگسالان وارد می‌کند، نیازمند توجه است.

بد غذایی در کودکان

بد غذایی در کودکان

امروزه والدین زیادی از غذا نخوردن و بدغذایی کودک خود شاکی هستند. بسیاری از والدین از این شکایت دارند که کودک گروه های غذایی مهم را حذف کرده و نمی خورد ...

تعریف اختلال های دوران کودکی

انواع اختلالات دوران کودکی کدامند؟

متخصصین روانشناسی کودک از دانشگاه آکسفورد می گویند که اصطلاح "اختلال" برای کودکان زیر ۵ سال باید با احتیاط استفاده شود. فرانسیس گاردنر و دانیل اس شاو می گویند شواهد محدودی وجود دارد که مشکلات رفتاری بچه های پیش دبستانی نشان دهنده مشکلات بعدی در زندگی باشد، آنها می گویند:
«نگرانی هایی در مورد تمایز رفتار طبیعی از رفتار غیرطبیعی در این دوره از تغییر رشد سریع وجود دارد. بنابراین رویکرد محافظه کارانه برای رسیدگی به مسائل رفتاری و عاطفی در این گروه سنی بهترین راه است.»


اختلالات عاطفی و رفتاری در اوایل کودکی

• اختلال نقص توجه بیش فعالی (ADHD)
• اختلال نافرمانی مقابله جویانه (ODD)
• اختلالات طیف اوتیسم (ASD)
• اختلالات اضطرابی کودکان
• افسردگی در کودکان 
• اختلالات یادگیری کودکان 
• اختلالات رفتاری در کودکان 
• اختلال پردازش حسی
• اختلالات تکلم در کودکان
• کودک دیجیتال
اختلالات خواب کودکان 
• اختلال سلوک کودکان 

احتمالاً بسیاری از این موارد را قبلا شنیده اید. برخی دیگر نادر هستند، ممکن است برخی حتی تا بزرگسالی به عنوان یک اختلال یا بیماری تشخیص داده نشوند. به عنوان مثال اختلال نافرمانی مقابله جویانه شامل طغیان های عصبی در برابر افراد دیگر است. اما تشخیص بستگی به رفتارهایی دارد که بیش از شش ماه به طور مداوم ادامه می یابد و عملکرد کودک را مختل می کند.
اختلال سلوک یک تشخیص بسیار جدی تر است و شامل رفتارهایی است که از نظر همه افراد چه در برابر انسان ها و چه در برابر حیوانات بی رحمانه تلقی می شود. این رفتار می تواند شامل خشونت جسمی و حتی فعالیت مجرمانه باشد. رفتارهایی که در کودکان سنین پیش دبستانی بسیار نادر است.
در عین حال ، اوتیسم در واقع طیف گسترده ای از اختلالات است که می تواند کودکان را از روش های مختلف از جمله رفتاری، اجتماعی و شناختی تحت تأثیر قرار دهد. یک بیماری عصبی قلمداد می شود و برخلاف سایر اختلالات رفتاری، علائم آن ممکن است از ابتدای نوزادی شروع شود.
طبق اعلام انجمن روانپزشکی آمریکا، در حدود یک کودک از ۶۸ کودک، مبتلا به اختلال طیف اوتیسم تشخیص داده می شوند.

درخواست مشاوره با دکتر فهمیه محب محمدی

برای دریافت مشاوره و درمان اختلالات کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.

مشکلات رفتاری و عاطفی کودک

جویدن ناخن در کودکان

کودکان ممکن است چه اختلالات عاطفی داشته باشند؟

در بیشتر اختلالات بالینی کودکان که در فوق آمده است، این احتمال به مراتب قوی تر است که کودک خردسال شما یک مشکل رفتاری و یا عاطفی موقت را تجربه می کند. بسیاری از این موارد با گذشت زمان از بین می روند و به صبر و درک والدین احتیاج دارند.
بسیار مهم است که بدانید هر اختلال رفتاری موقتی در صورت برخورد اشتباه والدین می تواند ماندگار شود، بنابراین دانستن شیوه صحیح برخورد با این اختلالات بسیار مهم است.
در بعضی موارد، مشاوره خارج از خانواده ضروری است و ممکن است در کمک به کودکان در مقابله با عوامل استرس زا موثر باشد. یک پزشک متخصص کودکان یا روانشناس کودک می تواند به شما و کودکتان کمک کند تا یاد بگیرید که چگونه عصبانیت خود را کنترل کنید، چگونه بر روی احساسات خود کار کنید و چگونه به طور موثرتری ارتباط برقرار کرده و نیازهای خود را برطرف کنید.

فرزندپروری برای موفقیت در کودکی

نقش فرزندپروری اگاهانه در جلوگیری از اختلالات کودکی

والدین نقش مهمی در درمان مسائل رفتاری زود هنگام کودک دارند، اختلالاتی مانند اوتیسم کودکان و بیش فعالی کودکان ربطی به سبک فرزندپروری والدین ندارند؛ ولی اختلالاتی مثل لجبازی و پرخاشگری، اضطراب و افسردگی می توانند با محیط و سبک فرزندپروری در ارتباط باشند.
وقتی در مورد سبک های فرزندپروری صحبت می کنیم منظور ما چهار نوع اصلی فرزند پروری است که در مقاله فرزندپروری مفصل راجع به آن صحبت کردیم.
✔ فرزند پروری مستبدانه
✔ فرزند پروری سهل گیرانه
✔ فرزند پروری طرد کننده یا غیر مسئولانه
✔ فرزند پروری مقتدرانه


پیشگیری آگاهانه از بروز اختلالات کودک

فرزند پروری مقتدرانه به احتمال زیاد فرزندان متعادل و شادی را پرورش می دهد. کارشناسان می گویند، والدین غیر مسئول به احتمال زیاد فرزندانی فاقد عزت نفس و تسلط به خود و نیز فاقد شایستگی عمومی پرورش می دهند.
آنچه ما از این سبک های فرزندپروری می توانیم یاد بگیریم این است که کودکان به قوانین و پیامدهای روشنی احتیاج دارند؛ اما به والدینی نیز نیاز دارند که مایل به گوش دادن و راهنمایی باشند و عشق بی قید و شرط داشته باشند.
هر دو فرزندپروری سهل گیرانه و مستبدانه به کودک ضربه می زند. شما باید در فرزندپروری قاطع و مهربان باشید و بتوانید در عین اقتدار با کودک خود همدلی کنید. 
بازی با کودک در حفظ رابطه‌ی کودک با والدبن بسیار اهمیت دارد. شما می‌توانید با بازی اصولی با کودک، از اختلالاتی مانند افسردگی و اضطراب پیشگیری کنید. 

مشاوره کودک رایگان

با فرزندان خود صبور باشید

همدلی، نگرش مشارکتی و خلق و خوی آرام از خصوصیات رفتاری اساسی است که والدین باید هنگام پرخاشگری و لجبازی فرزندانشان در پیش گیرند. همچنین دانستن اینکه چه موقع درخواست کمک کنند بسیار مهم است.
اگر رفتار فرزند شما در درس خواندن و زندگی کودک اختلال ایجاد کرده است ، یا اگر رفتار خشونت آمیز دارد، اگر نمی دانید رفتار کودک طبیعی یا غیرعادی است وقت آن رسیده که با یک متخصص صحبت کنید.
با یک متخصص در ارتباط باشید:
بزرگ کردن کودکان با مشکلات رفتاری کار ساده ای نیست. اما قبل از عجله برای تشخیص و شروع دارو یا شروع یک برنامه انضباطی سخت ، از یک متخصص کمک بگیرید.
پزشک متخصص کودک شما می تواند در مورد اینکه آیا رفتار فرزند شما برای سن او عادی است یا نه، چه رفتاری از جانب شما صحیح است مشاوره دهد و در صورت لزوم منابعی را برای کمک مهیا کند. باید بدانید در بعضی از اختلالات دوران کودکی زمان بسیار مهم است برای مثال اختلالات طیف اوتیسم و اختلال پردازش حسی اگر قبل از سه سالگی تشخیص داده شوند درمان و کنترل آن ها بهتر و سریع تر پیش خواهد رفت.
بنابراین در ارتباط بودن با یک متخصص از بدو تولد کودک و ویزیت مکرر از نظر تکامل و رفتار در تشخیص و درمان به موقع اختلالات بسیار مهم است. در مقالات بعدی هر کدام از اختلالات دوران کودکی را به طور مفصل معرفی می کنیم


سخن پایانی

اختلالات کودکان یک مقوله‌ی بسیار مهم است که نیاز به پیگیری و درمان جدی دارد. اختلال در کودکان را جدی بگیرید و اگر در کودک خود علائم اختلال مشاهده کردید، حتما با یک متخصص تماس بگیرید و در صدد درمان آن اختلال باشید. شما می‌ توانید با فرزندپروری آگاهانه از ایجاد اختلالاتی مانند اضطراب در کودکان و افسردگی در کودکان جلوگیری کنید. توجه داشته باشید که انگشت مکیدن و ناخن جویدن در کودکان از علائم اختلال اضطرابی در کودک است. این علائم را جدی بگیرید و به دنبال پیدا کردن ریشه‌ی اصلی اضطراب کودک خود باشید و آن را رفع کنید. 
درصورت مشاهده‌ی اختلال در کودک خود به دکتر فهیمه محب محمدی مراجعه کنید و از ایشان سوالات خود را بپرسید و مشاوره بگیرید. دکتر فهیمه محب متخصص در درمان اختلالات کودک است و می تواند در زمینه ی رفع اختلال کودک به شما کمک کند. پس با دکتر فهیمه محب برای رفع اختلال کودک خود تماس بگیرید. 

سوالات متداول

پیشگیری از اختلالات یادگیری شامل تشخیص زودرس مشکلات و مشاوره تحصیلی و آموزشی مناسب برای کودک می‌شود.
اقدامات شامل ایجاد محیطی پشتیبان و مهیا برای کودک، ارائه حمایت‌های آموزشی و تربیتی خاص، و همکاری با خانواده برای اجرای برنامه‌های درمانی می‌شود.
کمک به کودک با اختلالات رفتاری نیازمند یک برنامه درمانی چندگانه است که شامل مشاوره، تراپی شناختی-رفتاری، و در برخی موارد داروهای تجویزی توسط پزشک متخصص می‌شود.
علائم ممکن شامل مشکلات در ارتباطات اجتماعی، محدودیت‌های درکی و تفکری، علاقه محدود به تعامل اجتماعی، و عملکرد مکرر و تکراری می‌باشد.
نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.