با شروع غذای کمکی یکی از بزرگ ترین چالش ها و دغدغه های والدین غذاهای مجاز و غیر مجاز برای کودک در سنین مختلف است. هر مادری دوست دارد بداند کدام ماده غذایی را در چه سنی می تواند برای کودک خود شروع کند. از گذشته تا کنون سیستم شروع تغذیه کمکی و ممنوعیات غذایی کودکان تغییرات بسیاری داشته است. بنابراین حتما لازم است در این باره به روز باشید و طبق آخرین تغییرات آکادمی های تغذیه معتبر جهانی تغذیه کمکی فرزند خود را شروع کنید.
قبل از صحبت راجع به ممنوعیات غذایی در این مقاله راجع به غذاهای مجاز صحبت خواهیم کرد:
بهترین غذاها برای شروع غذای کمکی کودکان در شش ماهگی سبزیجات هستند، پس از آن می توانید غلات و گوشت ها، لبنیات و حبوبات، آجیل ها و تخم مرغ را وارد رژیم غذایی فرزندتان بکنید. حتما لازم است غذاهای آلرزی زا را بشناسید و آن ها را با تست حساسیت شروع کنید.
مهم ترین چالش های غذایی در مورد غذاهای آلرژی زا است. لازم است بدانیم که در گذشته باور متخصصین تغذیه کودکان بر این بود که غذاهای آلرژی زا باید دیرتر وارد رژیم غذایی کودک شوند، ولی طی سال ها، تحقیقات مشخص کردند که هرچه مواجهه کودک با مواد غذایی آلرژی زا زودتر اتفاق بیفتد، احتمال آلرژی کودک به آن ماده غذایی کم تر خواهد بود. بنابراین دانستن همین نکته باعث شد که طی سال های اخیر سیستم تغذیه کمکی کودکان و ممنوعیات غذایی تغییرات عمده کند.
همانطور که گفتیم، بهترین مواد غذایی برای شروع غذای کمکی سبزیجات و میوه ها هستند. برای دریافت کارگاه تغذیه کمکی به روش مستقل به قسمت پکیج ها مراجعه کنید.
پس از شروع غذای کمکی لازم است غذاهای آلرژی زا یکی یکی وارد رژیم غذایی کودک شوند و هرکدام جداگانه تست شوند.
غذاهایی که ممکن است برای کودک شما الرژی ایجاد کنند و لازم است تست شوند عبارتند از:
لبنیات، گندم، گوشت گاو، مغزیجات، سویا، ماهی و غذاهای دریای، تخم مرغ و تخم ماکیان، ماکارونی، گوجه و بادمجان، ملون ها و هرچیزی که سایر اعضای خانواده سابقه آلرژی به آن ماده غذایی را دارند.
در این قسمت، مواد غذایی که زیر یک سالگی ممنوع هستند و نباید وارد رژیم غذایی کودک شوند را با ذکر دلیل علمی این ممنوعیت ها بیان خواهیم کرد:
نمک و شکر: این دو ماده از مهم ترین ممنوعیات غذایی زیر یک سالگی هستند. علاوه بر اینکه در فاصله ۶ تا ۱۲ ماهگی ضائقه غذایی کودک شکل می گیرد و دادن نمک یا شکر می تواند باعث شود کودک دلبند شما طعم خنثی و طبیعی سبزیجات و سایر مواد غذایی را نپذیرد، این دو ماده کم کم منجر به شکل گیری ضائقه شیرین یا شور شود و در نهایت منجر به بدغذایی کودک شود. علاوه بر آن تحقیقات علمی ثابت کرده اند که سنگ بنای بیماری های قلبی عروقی، فشارخون بالا و دیابت از همان دوران کودکی گذاشته می شود، بنابراین بهتر است از شروع غذای کمکی به فکر سلامت کل دوران زندگی فرزندمان باشیم. میزان مجاز سدیم مصرفی کودک شما زیر یک سالگی کمتر از یک گرم در روز است که این میزان با شیر مصرفی و غذاهای مصرفی او تامین می شود و اضافه کردن هر میزانی از نمک به غذای کودک باعث ازدیاد سدیم در بدن او خواهد شد.
بیسکوییت، کیک، شیرینی، بستنی، مربا: این مواد غذایی علاوه بر داشتن حجم بالایی از شکر افزوده، اکثرا دارای مواد نگه دارنده هستند که در سنین پایین خطرناک تر هستند. حتی بیسکوییت های مناسب کودکان نیز پس از یک سالگی به میزان کم مجاز هستند و هیچ کدام از بیسکوییت های موجود در بازار حتی بیسکوییت مادر نیز مناسب مصرف زیر یک سالگی نیستند.
غذاهای غیر پاستوریزه: لبنیات غیر پاستوریزه و تخم مرغ نیم پز یا عسلی نیز به علت احتمال آلودگی میکروبی برای کودکان زیر یک سال خطرناک است.
غذاهایی که احتمال خفگی دارند: هر ماده غذایی که گرد، سفت و یا با برش ناایمن باشد و احتمال بروز خفگی برای کودک داشته باشد ممنوع است، از جمله آجیل درسته (آجیل پودر شده یا کره آجیل ها مجاز است)، انگور و انار، سیب خام یا تکه های خیار و گلابی، پاستیل، آب نبات، آدامس، میوه خشک و... حتی اگر فرزند شما مهارت بلعیدن خوبی دارد حتما تا ۴ سالگی جانب احتیاط را رعایت کرده و از ارائه غذاهایی که خطر خفگی دارند پرهیز کنید.
آب نجوشیده: تا یک سالگی آب مصرفی کودک باید جوشیده باشد، بهتر است برای کودکان آب معدنی استفاده نکنیم، یا از آب های معدنی مخصوص کودکان استفاده کنیم که سطح سدیم و نیتریت کمتری داشته باشد.
برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.