advertise
دکتر فهیمه محب‌محمدی

غذاهای محدود شده برای کودکان


ممنوعیات غذایی کودکان

با شروع غذای کمکی یکی از بزرگ ترین چالش ها و دغدغه های والدین غذاهای مجاز و غیر مجاز برای کودک در سنین مختلف است. هر مادری دوست دارد بداند کدام ماده غذایی را در چه سنی می تواند برای کودک خود شروع کند. از گذشته تا کنون سیستم شروع تغذیه کمکی و ممنوعیات غذایی کودکان تغییرات بسیاری داشته است. بنابراین حتما لازم است در این باره به روز باشید و طبق آخرین تغییرات آکادمی های تغذیه معتبر جهانی تغذیه کمکی فرزند خود را شروع کنید.
قبل از صحبت راجع به ممنوعیات غذایی در این مقاله راجع به غذاهای مجاز صحبت خواهیم کرد:
بهترین غذاها برای شروع غذای کمکی کودکان در شش ماهگی سبزیجات هستند، پس از آن می توانید غلات و گوشت ها، لبنیات و حبوبات، آجیل ها و تخم مرغ را وارد رژیم غذایی فرزندتان بکنید. حتما لازم است غذاهای آلرزی زا را بشناسید و آن ها را با تست حساسیت شروع کنید.

دکتر فهیمه محب‌محمدی

چالش‌های تغذیه‌ای غذاهای آلرژی‌زا

مهم ترین چالش های غذایی در مورد غذاهای آلرژی زا است. لازم است بدانیم که در گذشته باور متخصصین تغذیه کودکان بر این بود که غذاهای آلرژی زا باید دیرتر وارد رژیم غذایی کودک شوند، ولی طی سال ها، تحقیقات مشخص کردند که هرچه مواجهه کودک با مواد غذایی آلرژی زا زودتر اتفاق بیفتد، احتمال آلرژی کودک به آن ماده غذایی کم تر خواهد بود. بنابراین دانستن همین نکته باعث شد که طی سال های اخیر سیستم تغذیه کمکی کودکان و ممنوعیات غذایی تغییرات عمده کند.
همانطور که گفتیم، بهترین مواد غذایی برای شروع غذای کمکی سبزیجات و میوه ها هستند. برای دریافت کارگاه تغذیه کمکی به روش مستقل به قسمت پکیج ها مراجعه کنید.


دکتر فهیمه محب‌محمدی

معرفی غذاهای آلرژی‌زا

پس از شروع غذای کمکی لازم است غذاهای آلرژی زا یکی یکی وارد رژیم غذایی کودک شوند و هرکدام جداگانه تست شوند.
غذاهایی که ممکن است برای کودک شما الرژی ایجاد کنند و لازم است تست شوند عبارتند از:
لبنیات، گندم، گوشت گاو، مغزیجات، سویا، ماهی و غذاهای دریای، تخم مرغ و تخم ماکیان، ماکارونی، گوجه و بادمجان، ملون ها و هرچیزی که سایر اعضای خانواده سابقه آلرژی به آن ماده غذایی را دارند.


مواد غذایی ممنوع برای کودکان زیر یک سال

در این قسمت، مواد غذایی که زیر یک سالگی ممنوع هستند و نباید وارد رژیم غذایی کودک شوند را با ذکر دلیل علمی این ممنوعیت ها بیان خواهیم کرد:
نمک و شکر
: این دو ماده از مهم ترین ممنوعیات غذایی زیر یک سالگی هستند. علاوه بر اینکه در فاصله ۶ تا ۱۲ ماهگی ضائقه غذایی کودک شکل می گیرد و دادن نمک یا شکر می تواند باعث شود کودک دلبند شما طعم خنثی و طبیعی سبزیجات و سایر مواد غذایی را نپذیرد، این دو ماده کم کم منجر به شکل گیری ضائقه شیرین یا شور شود و در نهایت منجر به بدغذایی کودک شود. علاوه بر آن تحقیقات علمی ثابت کرده اند که سنگ بنای بیماری های قلبی عروقی، فشارخون بالا و دیابت از همان دوران کودکی گذاشته می شود، بنابراین بهتر است از شروع غذای کمکی به فکر سلامت کل دوران زندگی فرزندمان باشیم. میزان مجاز سدیم مصرفی کودک شما زیر یک سالگی کمتر از یک گرم در روز است که این میزان با شیر مصرفی و غذاهای مصرفی او تامین می شود و اضافه کردن هر میزانی از نمک به غذای کودک باعث ازدیاد سدیم در بدن او خواهد شد.
بیسکوییت، کیک، شیرینی، بستنی، مربا
: این مواد غذایی علاوه بر داشتن حجم بالایی از شکر افزوده، اکثرا دارای مواد نگه دارنده هستند که در سنین پایین خطرناک تر هستند. حتی بیسکوییت های مناسب کودکان نیز پس از یک سالگی به میزان کم مجاز هستند و هیچ کدام از بیسکوییت های موجود در بازار حتی بیسکوییت مادر نیز مناسب مصرف زیر یک سالگی نیستند.
غذاهای غیر پاستوریزه
: لبنیات غیر پاستوریزه و تخم مرغ نیم پز یا عسلی نیز به علت احتمال آلودگی میکروبی برای کودکان زیر یک سال خطرناک است.
غذاهایی که احتمال خفگی دارند
: هر ماده غذایی که گرد، سفت و یا با برش ناایمن باشد و احتمال بروز خفگی برای کودک داشته باشد ممنوع است، از جمله آجیل درسته (آجیل پودر شده یا کره آجیل ها مجاز است)، انگور و انار، سیب خام یا تکه های خیار و گلابی، پاستیل، آب نبات، آدامس، میوه خشک و... حتی اگر فرزند شما مهارت بلعیدن خوبی دارد حتما تا ۴ سالگی جانب احتیاط را رعایت کرده و از ارائه غذاهایی که خطر خفگی دارند پرهیز کنید.
آب نجوشیده
: تا یک سالگی آب مصرفی کودک باید جوشیده باشد، بهتر است برای کودکان آب معدنی استفاده نکنیم، یا از آب های معدنی مخصوص کودکان استفاده کنیم که سطح سدیم و نیتریت کمتری داشته باشد.

دکتر فهیمه محب‌محمدی

درخواست مشاوره با دکتر فهمیه محب محمدی

برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.

شیر گاو، آب میوه و نوشیدنی‌های ممنوع

شیر گاو به عنوان نوشیدنی از شیر گاو می توان به میزان کم در غذای کودک استفاده کرد ولی نباید آن را تا یک سالگی به عنوان یک نوشیدنی به کودک ارائه دهیم. دقت کنید که این قضیه در مورد شیر پاستوریزه هم صادق است. استفاده از سایر لبنیات از شش ماهگی با تست حساسیت مجاز است. پس از یک سالگی در صورتی که کودک شما حساسیت به لبنیات نداشته می توانید روزانه از شیر پاستوریزه گاو به جای شیر خشک استفاده کنید. آب میوه ها حتی آب میوه طبیعی هر نوشیدنی به جز آب، شیر مادر و شیر خشک تا یک سالگی ممنوع است. بنابراین استفاده از آب میوه های طبیعی را نیز به بعد از یک سالگی موکول کنید و از خود میوه های تازه استفاده کنید. آب میوه ها قند ساده زیادی دارند، بافت ندارند، فیبر کافی ندارند و سطح ویتامین سی آن ها کمتر از میوه است. پس از یک سالگی نیز هم چنان مصرف میوه کامل به مصرف اب میوه ارجحیت دارد، در صورتی که می خواهید پس از یک سالگی از آب میوه استفاده کنید لازم است بدانید که بین یک تا سه سالگی ۶۰ سی سی آب میوه روزانه مجاز است. چایی و نوشابه استفاده از چایی به علت وجود کافئین در آن تا ۱۲ سالگی ممنوع است، بنابراین به هیچ وجه از چایی برای کودک زیر یک سال خود استفاده نکنید. نوشابه نیز علاوه بر قند بسیار بالا بر روی رشد استخوانی کودک تاثیر منفی خواهد داشت. عسل عسل طبیعی حاوی باکتری زنده ای به نام کلستریدیوم بوتولینوم است. این باکتری توسط باکتری ها و آنزیم های گوارشی ما هضم می شود و از بین می رود، ولی در کودکان زیر دوسال و به خصوص زیر یک سال این فرایند کامل نیست، بنابراین با خوردن عسل احتمال ابتلا به بیماری بسیار خطرناک بوتولیسم وجود دارد. بهتر است مصرف عسل را تا دوسالگی به تعویق بیندازید. بعضی از داروها حاوی عسل پاستوریزه هستند. لازم به ذکر است این عسل با توجه به فرایند پاستوریزه کردن از یک سالگی مجاز است.

غذاهای غیرمجاز گذشته و توصیه‌های پایانی

مواد غذایی آماده که دارای نیترات، نیتریت، سدیم بالا و هرگونه مواد نگه دارنده هستند نباید برای کودکان زیر یک سال استفاده شوند، و در کل هرچه دیرتر به کودک معرفی شوند بهتر است. غذاهایی که در گذشته غیرمجاز اعلام میشدند ولی در حال حاضر از شش ماهگی مجاز هستند: در گذشته شروع مواد غذایی مثل مرکبات، ماهی، بادام زمینی، سفیده تخم مرغ و ادویه ها را تا یک سالگی به تعویق می انداختند، باید بدانیم که امروزه علم تغذیه کودکان تغییر کرده و تمامی این مواد از شش ماهگی با تست حساسیت مجاز هستند. حتی لازم نیست برای شروع آن ها تا ۸ یا ۹ ماهگی صبر کنید، تلاش کنید از اولین روزهای شروع غذای کمکی تنوع کافی داشته باشید. با یک غذای تکراری برای مدت ها و روزها کودک را تغذیه نکنید و تلاش کنید تمامی طعم ها، رنگ ها و بوها را تا یک سالگی به کودک خود ارائه دهید. کودکان تا یک سالگی پذیرش بسیار بالایی برای مواد غذایی جدید خواهند داشت و اگر مواد غذایی تا یک سالگی به آن ها ارائه نشود، احتمال اینکه پس از یک سالگی آن را به سختی بپذیرد زیاد است. هرچه تنوع ارائه غذایی شما بیشتر باشد احتما اینکه در آینده کودک خوش خوراکی داشته باشید بیشتر است. پیشنهاد ما این است که حتما برای شروع غذای کمکی از شیوه مستقل استفاده کنید. برای شروع اصولی و صحیح غذای کمکی حتما آموزش ببینید که در آینده کمتر با مشکلات بدغذایی مواجه شوید. برای تهیه کارگاه تغذیه کمکی ما به قسمت پکیج ها مراجعه کنید یا به تلگرام ما پیام بدهید شماره تلگرام ما: ۰۹۹۱۳۱۸۵۲۳۹

فراخوان تغذیه کودک

ممنوعیات غذایی کودکان

ممنوعیات غذایی کودکان

غذاهای سالم و مغذی برای رشد و نمو کودکان ضروری هستند. با این حال، برخی از غذاها می توانند برای کودکان مضر باشند و حتی منجر به خفگی، مسمومیت غذایی یا سایر مشکلات سلامتی شوند.

مصرف لبنیات در کودکان

مصرف لبنیات در کودکان

کودک بعد از یک سالگی به چه میزان لبنیات و کلسیم نیاز دارد؟
لبنیات از گروه های غذاییه که افراط و تفریط در موردش زیاده، یا انقدر شیر و لبنیات به کودک میدیم که کاملا بی اشتها میشه یا به دلایل غیر علمی لبنیات رو از رژیم غذایی کودکمون حذف میکنیم.

انواع نمک

انواع نمک

نمک های رنگی تصفیه نشده و رنگی در بازار واقعی و مجازی خیلی ترند شده، خیلی مهمه که اطلاعات درست و علمی داشته باشیم و بتونیم تصمیماتی بگیریم که در طولانی مدت سلامت کودک و خانوادمون رو به خطر نندازه.

صبحانه و کودکان

صبحانه و کودکان

صبحانه مهم ترین وعده غذایی کودک شماست، از نظر غلمی ثابت شده که صبحانه نخوردن باعث افزایش احتمال ابتلا به مشکلات قلبی و دیابت در بزرگسالی است؛ با این حال معمولا بزرگ ترین چالش والدین با کودکان در وعده صبحانه است.
اگر علت عدم تمایل کودک به صبحانه را بدانیم قطعا با مدیریت شرایط خواهیم توانست علاقه و تمایل کودک به صبحانه را بیشتر کنیم.

پخت برنج برای کودک

پخت برنج برای کودک

آرسنیک یک ماده سمی و فلز سنگینه که از طریق آب و خاک به محصولات غذایی ما راه پیدا میکنه، برنج ۱۰ برابر غلات دیگه آرسنیک خاک رو جذب میکنه، به همین علت نگرانی از ارسنیک موجود در برنج همیشه بیشتر از سایر غلاته، همه ی برنج ها حاوی مقداری از این فلز سنگین هستند که بسته به محل کشت میتونه کم یا زیاد باشه.

سوپرفودها در کودکان

سوپرفودها در کودکان

بعضی از مواد غذایی خواص بسیار زیادی رو در خود جمع کردند. به این مواد غذایی سوپرفود یا ابرغذا گفته میشه. در این مقاله شما رو با سوپرفودها آشنا میکنم تا از خواص بی نظیرش در تغذیه کودکانتون استفاده کنید.

فراخوان فرزند پروری

قشقرق کودکان

قشقرق کودکان

قشقرق کودکان، آن لحظه‌هایی که ناگهان همه چیز از کنترل خارج می‌شود و فریادها و گریه‌ها فضا را پر می‌کند، برای هر والدینی آشناست. این طوفان احساسات...

تک فرزندی

تک فرزندی

در دنیای امروز، تصمیم‌گیری برای داشتن یک فرزند یا چند فرزند، یکی از مهم‌ترین انتخاب‌های زندگی است. تک فرزندی به وضعیتی گفته می‌شود که...

والدین هلیکوپتری

والدین هلیکوپتری

در بین تمام سبک‌های تربیتی متنوع، گروهی از پدر و مادرها، بر اساس سبک فرزندپروری خود، به عنوان والدین کنترل‌ گر یا اصطلاحا هلیکوپتری شناخته می‌شوند. این نام به والدینی داده می‌شود که بر کوچک‌ترین رفتار و حرکات کودک خود نظارت و کنترل دقیق دارند.

دلبستگی ایمن

دلبستگی ایمن

دلبستگی، یکی از مهم ترین سنگ بناهای هیجانات دوران کودکی و بزرگسالی ماست. دلبستگی، هیجانی است که در تمام افراد دنیا وجود دارد و نمی توان آن را انکار کرد.

5 اصل مهم فرزندپروری

۵ اصل مهم فرزندپروری

سبک های مختلفی برای فرزندپروری صحیح وجود دارد ولی شما به هر روشی که فرزند خود را پرورش دهید ۵ اصل مهم را باید در اصول اولیه خود داشته باشید.

تمرکز نرمال در کودکان

تمرکز نرمال در کودکان

امروزه با توجه به آشنایی با اختلال نقص توجه و تمرکز توجه ویژه و گاهی افراطی به دامنه توجه کودکان می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با بازه نرمال توجه و تمرکز در سنین مختلف کودکی آشنا کنیم. و راهکارهای ساده برای افزایش آن ارائه دهیم.

سوالات متداول

به جای عسل، می توانید از شربت افرا یا میوه های له شده به کودک خود بدهید. به جای شیر یا آبمیوه غیرپاستوریزه، می توانید از شیر و آبمیوه پاستوریزه به کودک خود بدهید. به جای گوشت خام یا نیم پز، می توانید از گوشت پخته شده به کودک خود بدهید. به جای تخم مرغ خام یا نیم پز، می توانید از تخم مرغ پخته شده به کودک خود بدهید. به جای میوه ها و سبزیجات سفت و خام، می توانید
نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.