advertise
دکتر فهیمه محب‌محمدی

همه چیز راجع به مکمل آهن

چرا کودکان ما به مکمل آهن نیاز دارند؟

یکی از چالش های والدین در دو سال اول زندگی کودک مصرف مکمل آهن است، همانطور که می دانید در کشور ما مکمل آهن از حدود شش ماهگی تا دوسالگی برای همه کودکان تجویز می شود. در این مقاله هر آنچه راجع به مکمل آهن باید بدانیم را بررسی خواهیم کرد.
شماره تماس برای مشاوره با دکتر فهیمه محب محمدی :۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷

مکمل آهن برای کودکان

دکتر فهیمه محب‌محمدی| متخصص کودکان و نوزادان در اصفهان

من دکتر فهیمه محب محمدی متخصص کودکان و نوزادان هستم. بلافاصله بعد از اتمام درس مجددا شروع به مطالعه گسترده در زمینه رشد و پرورش کودک کردم، مطالعات من در زمینه تغذیه صحیح و علمی کودکان، درمان بدغذایی کودکان و مکمل های مورد نیاز، آموزش صحیح خواب کودک، بازی های هدفمند و در عین حال حفظ ایمنی کودکان، آموزش انتخاب کتاب و انیمیشن صحیح برای سرگرمی و تربیت کودکان، سلامت دهان و دندان کودک، مهارت های قبل از مدرسه و فرزندپروری آگاهانه در عین آموزش اختلالات دوران کودکی بوده است. با ما همراه باشید.

مکمل آهن برای کودکان

بر اساس برآورد سازمان جهانی بهداشت در حدود سه میلیارد نفر از مردم جهان به کم‌خونی فقر آهن دچارند. کودکان زیر ۵ سال، نوجوانان (بخصوص دختران)، زنان سنین باروری به‌ویژه زنان باردار و شیرده از گروه‌های آسیب‌پذیر و در معرض خطر کم‌خونی فقر آهن می‌باشند.
پیامدهای زیان‌بار کم‌خونی فقر آهن ازجمله افزایش مرگ‌ومیر مادران به هنگام زایمان، افزایش ابتلا به بیماری‌ها، کاهش ضریب هوشی و کاهش قدرت یادگیری، اختلال در رشد جسمی و نهایتاً کاهش توانمندی‌های ذهنی و جسمی روند توسعه کشورها را به مخاطره می‌اندازد. طبق تحقیقات انجام شده کمبود آهن در دوسال اول زندگی می تواند مانع از رشد کافی مغز کودک شود. رشد مغزی و تکامل کودک در ۲ سال اول تحت تاثیر مستقیم ذخایر آهن بدن کودک و ذخایر آهن بدن مادر در بارداری و شیردهی است. طبق آمار در کشور ما کم‌خونی فقر آهن و ذخایر پایین آهن در زنان سنین باروری و کودکان زیر دوسال بسیار شایع است و لازم است ما برای همه کودکان در کشورمان مکمل آهن تجویز کنیم.
این مکمل آهن صرفا برای جلوگیری از کم خونی فقر آهن و عوارض آن نیست بلکه هدف بزرگ تر این مکمل یاری کمک به رشد مغزی و تکامل بهتر مغز است. تحقیقات نشان می دهد کودکانی که در دو سال اول زندگی ذخایر ناکافی آهن دارند در دوران مدرسه یادگیری و تمرکز پایین تری خواهند داشت، قدرت تحلیل و تصمیم گیری ضعیف تری خواهند داشت و بیشتر دچار مشکلات رفتاری خواهند شد.
بنابراین کمبود ذخایر آهن در سال های اول زندگی اثرات جبران ناپذیری در آینده کودک خواهد داشت.
همه کودکان در کشور ایران باید از حدود شش ماهگی تا پایان دوسالگی روزانه بین ۷-۱۵ میلیگرم آهن مصرف کنند.


بهترین مشاور کودک

با عوارض قطره های آهن چکار کنیم؟

بسیاری از کودکان با مصرف قطره های آهن هیچ مشکلی ندارند ولی درصد کمی از آن ها ممکن است دچار عوارضی مثل یبوست، طعم فلزی در دهان و لکه های خاکستری روی دندان شوند. در حال حاضر محصولات آهن خوراکی به شکل لیپوزومال در بازار دارویی موجود است، طی فرایندی آهن موجود در این محصولات با بافت لیپوزومال پوشانده شده است و همین امر باعث می شود قطره اهن ایجاد طعم فلزی در دهان نکند و خوش طعم تر باشد، همچنین بافت چرب آن مانع ایجاد یبوست می شود، پوشانده شدن ذرات آهن مانع ایجاد لکه های خاکستری روی دندان خواهد شد.
ما پیشنهاد میکنیم در صورتی که کودک شما مشکلی با مصرف آهن های ساده ندارد از همان آهن معروف فروس سولفات یا آهن موجود در خانه های بهداشت استفاده کنید. و در صورت بروز مشکل می توانید از انواع لیپوزومال موجود در بازار استفاده کنید.


آهن و پوسیدگی دندان

بسیاری از والدین تصور می کنند مصرف آهن منجر به پوسیدگی دندان کودکشان می شود، این باور کاملا اشتباه است. مصرف مکمل آهن هیچ ارتباطی با پوسیدگی دندان کودکان ندارد. قطره آهن تاثیری در ایجاد پوسیدگی دندانی در کودکان ندارد و صرفا باعث تغییر رنگ و سیاه شدن دندان‌ها می‌شود که آن هم با رعایت اصول بهداشتی یعنی تمیزکردن دندان‌های شیرخوار با مسواک انگشتی یا پارچه نخی آغشته به آب و چکاندن قطره آهن در انتهای دهان قابل پیشگیری است. همچنین خوردن کمی آب بعد از مصرف دارو در پیشگیری از آن موثر است.
البته این سیاهی مدتی بعد از اتمام دوره مصرف قطره آهن برطرف می‌شود.. دلیل اصلی پوسیدگی دندان، باکتری است که پس از متابولیسم مواد قندی خاص، ترکیبات اسیدی تولید می‌کند که این ترکیبات به تدریج باعث حل‌شدن ساختمان آهکی دندان‌ها، نرم‌شدن قوام آن و تخریب نسج دندان‌ها می‌شود.قطره آهن نیز به خودی خود باعث پوسیدگی نمی‌شود.
شیرین‌کننده‌های این قطره‌ها نیز از نوع سدیم‌ساخارین است که میکروب‌های پوسیدگی‌زا از آنها تغذیه نمی‌کنند. بنابراین این قطره‌ها باعث پوسیدگی نمی‌شوند مگر اینکه به‌صورت ثانویه باعث تخلخل سطحی شده و جذب پلاک میکروبی را افزایش دهند که این امر می‌تواند با رعایت بهداشت دندان‌ها کنترل شود.


پیشگیری از سیاهی دندان ناشی از قطره آهن

رقیق کردن قطره آهن با مقدار کمی آب می تواند در پیشگیری از بروز لکه ها موثر باشد. برای جذب بهتر آهن در کنار آن از منابع ویتامبن سی مثل میوه ها استفاده کنید. حتما با یک دستمال خیس نرم یا مسواک انگشتی دندان کودک را پس از مصرف آهن تمیز کنید. در صورت وجود لکه های بزرگ به دندانپزشک مراجعه کنید، دندانپزشکان با مواد مخصوص این لکه ها را کاملا پاک می کنند. لکه های ایجاد شده بر روی دندان ها اگر به خاطر استفاده از قطره آهن ایجاد شده است، معمولاً با گذشت زمان محو می شوند.
علاوه بر این، همانطور که می دانیم دندان های شیری کودک دائمی نیستند ولی عدم مصرف آهن اثرات جبران ناپذیری در رشد مغزی کودک خواهد داشت. برای بر طرف کردن لک های ایجاد شده هیچگاه از سفید کننده ها، دهان شویه ها یا سایر محصولات موجود در داروخانه ها برای کودک خود استفاده نکنید، مگر اینکه پزشک یا دندانپزشک کودک شما این محصولات را تجویز و تایید کرده باشد.

پیشرفت های حرکتی

میزان مکمل آهن مورد نیاز کودک

مکمل های کودک

چه میزان آهن برای کودک من لازم است؟

میزان توصیه شده اهن برای کودک زیر دوسالی که کم‌خونی ناشی از فقر آهن ندارد یک میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن از آهن المانته است. این میزان آهن برای پیشگیری از کم خونی و کمک به رشد مغزی است در صورتی که میزان آهن مورد نیاز در درمان کمخونی ناشی از فقر آهن چهار تا شش برابر آن است و بر حسب میزان کم‌خونی و شرایط کودک توسط پزشک محاسبه می شود. نکته بسیار مهم در انتخاب مکمل آهن این است که گاهی میزان آهن موجود در یک سی سی ذکر شده روی بسته بندی محصول، آهن المانته نیست و والدین و حتی گاهی پزشکان در محاسبه میزان آهن مورد نیاز بر حسب اطلاعات موجود روی بسته بندی اشتباه میکنند.
محصولات آهن موجود در بازار دارویی ایران بسیار متنوع است و حتما باید بعد از تهیه هر محصولی آن را به پزشک متخصص کودکان نشان دهید تا بر حسب میزان آهن موجود در هر سی سی میزان مورد نیاز کودک شما را محاسبه کند. توجه داشته باشید میزان آهن موجود در شربت های مکمل کمتر از قطره ها است و لازم است کودکان زیر دوسال از فرم قطره آهن استفاده کنند.


چه زمانی قطره آهن را مصرف کنیم؟

بسیار مهم است که قطره آهن را هم زمان با شیر به کودک ندهید و بین یک تا دو ساعت از وعده شیر کودک فاصله بگیرید زیرا جذب کلسیم شیر مانع جذب آهن می شود. همچنین بهتر است مصرف مکمل آهن از مصرف مکمل هایی مثل زینک فاصله داشته باشد.
بهتر است آهن با شکم خالی مصرف شود ولی به خاطر عدم تحمل و احتمال ایجاد مشکلات گوارشی در اکثر کودکان امکان پذیر نیست. بهتر است آهن را با میان وعده کودک و هم زمان با میوه های حاوی ویتامین سی مثل توت فرنگی و پرتقال یا آناناس به کودک بدهید.

آیا مصرف بیش از حد آهن خطرناک است؟

بله، مصرف بیش از حد آهن می تواند باعث مسمومیت با آهن در کودک شود بنابراین همیشه ظرف دارو را دور از دسترس کودک نگه دارید و در صورتی که کودک میزان زیادی از آهن را مصرف کرد بلافاصله با پزشک مشورت کنید یا به اورژانس مراجعه کنید.


آیا کودکان مبتلا به تلاسمی مینور نباید آهن مصرف کنند؟

همه کودکان حتی کودکان مبتلا به تالاسمی مینور قبل از دو سالگی باید مکمل آهن را طبق پروتوکل کشوری دریافت کنند و ابتلا به تالاسمی مینور قبل از دوسالگی مانع دریافت آهن نیست، ولی پس از دوسالگی لازم است در صورت شک به فقر آهن تما بررسی آزمایشگاهی انجام شود و در صورت کمبو ذخایر آهن، مکمل آهن تجویز شود، مصرف خودسرانه آهن بعد از دوسالگی در کودکان مبتلا به تالاسمی مینور می تواند منجر به تجمع آهن در کبد و ارگان های اصلی بدن شود و منجر به ایجاد مشکل و بیماری شود.

بعد از دوسالگی کودکان به چه میزان آهن نیاز دارند؟

در صورتی که کودک ما کمبود آهن نداشته باشد جهت پیشگیری از فقر آهن بهتر است کودکان ۲ تا ۵ ساله ۳۰ میلی گرم آهن المانته در روز به مدت سه ماه در سال مصرف کنند. در سنین ۶ تا ۱۱ سال بهتر است ۳۰ تا ۶۰ میلیگرم آهن المانته در روز به میزان ۳ ماه در سال مصرف کنند. در سنین بلوغ نیز ۶۰ میلی گرم آهن به علاوه ۴۰۰ میلی گرم اسید فولیک روزانه به مدت سه ماه در سال کمک کننده است. پس از سن بلوغ پسرا نیازی به ادامه دریافت مکمل آهن ندارند، ولی دختران در سنین باروری لازم است همچنان ۶۰ میلی گرم آهن به علاوه ۴۰۰ میلی گرم اسید فولیک روزانه به مدت سه ماه در سال را ادامه دهند.
مصرف چای، قهوه، کاکائو و همچنین شیر، پنیر و به‌طورکلی ترکیبات کلسیم‌دار همراه با قرص آهن باعث کاهش شدید جذب آن می‌گردد. حداقل یک ساعت قبل و ۲ ساعت پس از مصرف مکمل آهن، از خوردن مواد فوق‌الذکر که جذب آهن مکمل را کاهش می‌دهند خودداری شود. مصرف ماست به علت داشتن اسیدلاکتیک که خود افزایش‌دهنده جذب آهن است، بلامانع می‌باشد


سخن پایانی

با توجه به شیوع بالای کم‌خونی فقر آهن لازم است کودکان ما در یک سالگی، سه سالگی، هفت سالگی و همچنین در صورت اختلال رشد حتما از نظر آنمی فقر آهن بررسی شوند. می توانید برای بررسی کم‌خونی و دریافت رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری از فقر آهن با دکتر فهیمه محب محمدی در ارتباط باشید.

پاسخ به برخی از سوالات مکمل اهن برای کودکان

بله، مخصوصاً در مواردی که کودک با خونریزی، کاهش اشتها، یا نقصان آهن روبرو است. اما تصمیم در مورد مصرف آهن باید با پزشک هماهنگ شود.

مقالات فرزندپروری

تک فرزندی

تک فرزندی

در دنیای امروز، تصمیم‌گیری برای داشتن یک فرزند یا چند فرزند، یکی از مهم‌ترین انتخاب‌های زندگی است. تک فرزندی به وضعیتی گفته می‌شود که...

والدین هلیکوپتری

والدین هلیکوپتری

در بین تمام سبک‌های تربیتی متنوع، گروهی از پدر و مادرها، بر اساس سبک فرزندپروری خود، به عنوان والدین کنترل‌ گر یا اصطلاحا هلیکوپتری شناخته می‌شوند. این نام به والدینی داده می‌شود که بر کوچک‌ترین رفتار و حرکات کودک خود نظارت و کنترل دقیق دارند.

دلبستگی ایمن

دلبستگی ایمن

دلبستگی، یکی از مهم ترین سنگ بناهای هیجانات دوران کودکی و بزرگسالی ماست. دلبستگی، هیجانی است که در تمام افراد دنیا وجود دارد و نمی توان آن را انکار کرد.

5 اصل مهم فرزندپروری

۵ اصل مهم فرزندپروری

سبک های مختلفی برای فرزندپروری صحیح وجود دارد ولی شما به هر روشی که فرزند خود را پرورش دهید ۵ اصل مهم را باید در اصول اولیه خود داشته باشید.

تمرکز نرمال در کودکان

تمرکز نرمال در کودکان

امروزه با توجه به آشنایی با اختلال نقص توجه و تمرکز توجه ویژه و گاهی افراطی به دامنه توجه کودکان می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با بازه نرمال توجه و تمرکز در سنین مختلف کودکی آشنا کنیم. و راهکارهای ساده برای افزایش آن ارائه دهیم.

مقالات اصول بازی با کودک

اصول هوشمندانه خرید اسباب بازی در سنین مختلف

اصول هوشمندانه خرید اسباب بازی در سنین مختلف

حقیقات علمی نشان داده‌اند که انتخاب درست اسباب‌بازی می‌تواند تاثیر بسزایی بر رشد و شکوفایی استعدادهای کودکان در زمینه‌های مختلف مانند خلاقیت، حل مسئله و ... داشته باشد.
در این مقاله، با اتکا به یافته‌های علمی، راهنمایی‌های جامعی را برای انتخاب اسباب‌بازی‌های مناسب با سن، علایق و نیازهای کودکان ارائه خواهیم داد.

مراحل تکامل بازی کردن در کودکان

مراحل تکامل بازی کردن در کودکان

شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بچه ها از ابتدا بازی کردن را به شیوه بزرگسالی بلد نیستند و در طول تکامل جسمی و مغزی خود مراحال بازی کردن آن ها متفاوت و در حال پیشرفت است.

اصول بازی حسی برای کودکان

اصول بازی حسی برای کودکان

بازی حسی شامل هر فعالیتی است که باعث تحریک حواس کودک شما می شود. لامسه، بویایی، چشایی، بینایی و شنوایی و تعادل از این دسته هستند. فعالیت های حسی، در رشد و پرورش هوش هیجانی کودک بسیار موثر است، از بدغذایی کودک چلوگیری می کند، در بهبود سلامت و خواب کود تاثیر دارد و می تواند در درمان اختلالات پردازش حسی کمک کننده باشد. از طریق بازی است که بچه ها یاد می گیرند تا جهان اطرافشان را درک کنند.

مسی پلی یا کثیف بازی در کودکان

مسی پلی یا کثیف بازی در کودکان

یکی از مهم ترین اهداف بازی در کودکان افزایش هوش و خلاقیت و کاهش استرس است، یکی از مهم ترین و موثرترین بازی ها در دنیای امروز برای کودکان ما مسی پلی یا بازی های همراه با کثیف کاری و به هم ریختگی است.

فراخوان اختلالات کودکی

تاخیر تکلم در کودکان

تاخیر تکلم در کودکان

تاخیر تکلم در کودکان یکی از مسائل مهم و پیچیده‌ای است که می‌تواند تاثیرات گسترده‌ای بر رشد و تکامل اجتماعی، عاطفی و شناختی آن‌ها داشته باشد. در این مقاله، به بررسی عوامل مؤثر، نشانه‌ها و راهکارهای مواجهه با تاخیر تکلم در کودکان می‌پردازیم تا به والدین و متخصصان در شناخت و مدیریت این مشکل کمک کنیم.

آسم دوران کودکی

آسم دوران کودکی

یکی از اختلالات شایع و آزاردهنده در دوران کودکی سرفه پایدار است. به سرفه هایی که به دنبال دویدن، خندیدن، استشمام عطر و اسانس ..

اوتیسم در کودکان

اوتیسم در کودکان

اتیسم یک اختلال عصبی رشدی است. این اختلال از بدو تولد همراه فرد است. بخش‌های مختلف مغز در افراد دارای اتیسم در همکاری با یکدیگر دچار مشکل هستند...

کودک دیجیتال چیست؟

کودک دیجیتال چیست؟

طی سال های اخیر که جهان ما به جهان دیجیتال تبدیل شده است،معضل استفاده بیش از حد کودکان از صفحات دیجیتال باعث ایجاد یک اختلال جدید به نام کودک دیجیتال شده است

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان

چاقی در کودکان یک اپیدمی جهانی رو به رشد است که به‌دلیل باری که بر سیستم مراقبت‌های بهداشتی کودکان و بزرگسالان وارد می‌کند، نیازمند توجه است.

بد غذایی در کودکان

بد غذایی در کودکان

امروزه والدین زیادی از غذا نخوردن و بدغذایی کودک خود شاکی هستند. بسیاری از والدین از این شکایت دارند که کودک گروه های غذایی مهم را حذف کرده و نمی خورد ...

مقالات خواب کودک

چرا کودکان خواب نا آرامی دارند؟

چرا کودکان خواب نا آرامی دارند؟

اگر کودک شما خواب ناآرامی دارد و مدام در حال حرکت و غلتیدن در خواب است نگران نباشید، در این مقاله تمام علت های احتمالی که باعث حرکت و ناآرامی کودک در خواب است را بررسی می کنیم

خر و پف در کودکان

خر و پف در کودکان

خروپف، خرخر، خرناس و تنفس با دهان باز در کودکان هنگام خواب مهم است و نیاز به پیگیری دارد. شما به عنوان والدین لازم است در مورد این نشانه مهم، اطلاعات کامل داشته باشید و آن را جدی بگیرید...

خواب کودک و افزایش قد

خواب کودک و افزایش قد

در این مقاله به بررسی نقش حیاتی خواب در افزایش قد و رشد کودکان می‌پردازیم. با واکاوی تاثیر هورمون رشد در طول خواب و ارائه راهکارهایی برای بهبود کیفیت خواب فرزندانتان، به شما کمک می‌کنیم تا قد نهایی آنها را به حداکثر برسانید.

خواب کودک4

خواب کودک۴

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است، و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز

فراخوان تغذیه کودک

ممنوعیات غذایی کودکان

ممنوعیات غذایی کودکان

غذاهای سالم و مغذی برای رشد و نمو کودکان ضروری هستند. با این حال، برخی از غذاها می توانند برای کودکان مضر باشند و حتی منجر به خفگی، مسمومیت غذایی یا سایر مشکلات سلامتی شوند.

مصرف لبنیات در کودکان

مصرف لبنیات در کودکان

کودک بعد از یک سالگی به چه میزان لبنیات و کلسیم نیاز دارد؟
لبنیات از گروه های غذاییه که افراط و تفریط در موردش زیاده، یا انقدر شیر و لبنیات به کودک میدیم که کاملا بی اشتها میشه یا به دلایل غیر علمی لبنیات رو از رژیم غذایی کودکمون حذف میکنیم.

انواع نمک

انواع نمک

نمک های رنگی تصفیه نشده و رنگی در بازار واقعی و مجازی خیلی ترند شده، خیلی مهمه که اطلاعات درست و علمی داشته باشیم و بتونیم تصمیماتی بگیریم که در طولانی مدت سلامت کودک و خانوادمون رو به خطر نندازه.

صبحانه و کودکان

صبحانه و کودکان

صبحانه مهم ترین وعده غذایی کودک شماست، از نظر غلمی ثابت شده که صبحانه نخوردن باعث افزایش احتمال ابتلا به مشکلات قلبی و دیابت در بزرگسالی است؛ با این حال معمولا بزرگ ترین چالش والدین با کودکان در وعده صبحانه است.
اگر علت عدم تمایل کودک به صبحانه را بدانیم قطعا با مدیریت شرایط خواهیم توانست علاقه و تمایل کودک به صبحانه را بیشتر کنیم.

پخت برنج برای کودک

پخت برنج برای کودک

آرسنیک یک ماده سمی و فلز سنگینه که از طریق آب و خاک به محصولات غذایی ما راه پیدا میکنه، برنج ۱۰ برابر غلات دیگه آرسنیک خاک رو جذب میکنه، به همین علت نگرانی از ارسنیک موجود در برنج همیشه بیشتر از سایر غلاته، همه ی برنج ها حاوی مقداری از این فلز سنگین هستند که بسته به محل کشت میتونه کم یا زیاد باشه.

سوپرفودها در کودکان

سوپرفودها در کودکان

بعضی از مواد غذایی خواص بسیار زیادی رو در خود جمع کردند. به این مواد غذایی سوپرفود یا ابرغذا گفته میشه. در این مقاله شما رو با سوپرفودها آشنا میکنم تا از خواص بی نظیرش در تغذیه کودکانتون استفاده کنید.

نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.