شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی از خواب بیدار میشوید، احساس درد فک داشته باشید. احتمالا در نزدیکان خود یا حتی کودک خود دیدهاید که در خواب یا حتی در موارد نادری در بیداری، دندانهای خود را بر روی هم میسایند و دندان قروچه میکنند. اما چرا به این مشکل دچار میشویم؟ برای درمان آن به چه دکتری مراجعه کنیم؟ عوارض دندان قروچه چیست و چه آسیبهایی به دندانهای میرساند؟ اگر این سوالات ذهن شما را هم درگیر کردهاست، با ما همراه باشید.
شماره تماس برای مشاوره با دکتر فهیمه محب محمدی :۰۹۳۶۶۸۸۹۸۷۷
فردی که دندانهایش را بههم میساید اما در حال جویدن چیزی نیست، در حال دندان قروچه است. دندانها با حرکت فک یا به صورت جانبی یا در جهت عقب به جلو روی هم ساییده میشوند. اغلب شخص هنگام انجام این حرکت هوشیار نیست.
فشردن دندان هنگامی است که شخص دندانهایش را به روی یکدیگر نگهمیدارد و عضلات را منقبض می کند، اما حرکت عقب به جلو ندارد. مردم ممکن است در شبانه روز دندان- هایشان را روی هم بسایند و یا فشار دهند. اما دندون قروچه در هنگام خواب چالش بزرگتری است، زیرا کنترل آن سختتر است.
دندان قروچه در خواب یکی از اختلالات خواب است. این اختلال در کودکان نیز دیده می شود و میتواند برای خود کودک یا خانواده آزار دهنده باشد. درد عضلانی، اختلالات مفصلی تمپورومندیبولار و سردرد ممکن است در اثر آن اتفاق بیفتند و حتی در موارد شدید میتواند منجر به آرتریت مفاصل تمپوروماندیبولار شود. یکی از اصلیترین علتهای دندان درد، دندان قروچه است. دندان قروچه در طولانی مدت می تواند منجر به ساییدگی دندان ها نیز بشود.
دندان قروچه در کودکان بیشتر از آنچه فکر می کنید رایج است. تخمین زده می شود که از هر ۱۰ کودک ۳ نفر قبل از رسیدن به سن ۵ سالگی دندان قروچه می کنند. بیشتر اوقات، دندان در اوردن یا تراز نامناسب دندان ها علت دندون قروچه گذرا درکودکان هستند.
دندان قروچه در بیداری
دندان قروچه شبانه
در ادامه در خصوص این دو دندان فروچه در کودکان توضیحاتی خدمت شما همراهان عزیز ارائه خواهیم داد.
زمانی رخ می دهد که کودک شما در طول روز در حالی که بیدار است دندان هایش را به هم می ساید یا بیش از حد فشار می دهد.
رایج ترین نوع دندان قروچه، دندان قروچه شبانه است و زمانی اتفاق می افتد که کودک در خواب عمیق است.
برای دریافت مشاوره ی تنظیم خواب، درمان بد غذایی، مشاوره رفتاری کودک و ویزیت آنلاین کلیک کنید.
یکی از مهم ترین علل دندان قروچه در کودکان اضطراب است. ممکن است بگویید کودک من هیچ شرایط پر استرسی در طول روز نداشته است ولی لازم است بدانید حتی دیدن صحنه های هیجانی در تلویزیون می تواند استرس زیادی برای کودک ایجاد کند.همین امر در مورد بزرگسالان نیز در مورد استرس یا اضطراب صدق می کند. بدن اغلب در طول روز تجربه های استرس اور زیادی را از سر می گذراند که در طول شب لازم است این تجربه ها را پالایش کند بنابراین سطح استرس بالا در طول روز می تواند باعث دندان قروچه در طول شب شود.
ریفلاکس درمان نشده میتواند باعث دندان قروچه و پوسیدگی دندان در طولانی مدت شود. بنابراین لازم است هم ریفلاکس کودک بررسی و درمان شود و هم در طول شب معده کودک پر نباشد.
مشکلات مربوط به عدم هماهنگی و تراز دندان ها در کودکان بزرگتر می تواند باعث دندان قروچه شود و لازم است در صورت نقص در تراز دندان ها ارتودنسی را مد نظر قرار دهیم.
به طور کلی اختلالات خواب می توانند به ارث برسند. ممکن است در خانواده کودکی که دندان قروچه دارد اختلالات خواب مثل حرف زدن در خواب و راه رفتن در خواب نیز وجود داشته باشد.
در صورتی که دندان قروچه شدید و طولانی باشد لازم است حتما به اختلال مهم تری مثل آپنه خواب نیز فکر کنیم.
اگر کودک مشکوک به آپنه خواب باشد حتما لازم است تست آپنه برای کودک انجام شود و با توجه به علت آن درمان شود.
اولین قدم برای درمان دندان قروچه در کودکان ، یافتن دلیل دندان قروچه کودکان در خواب است. پزشک کودکان بر اساس یافته های خود مؤثرترین راه درمان را پیشنهاد می دهد.
کاهش استرس کودک و افزایش کیفیت خواب کودکان:
به کودک خود کمک کنید تا یک برنامه آرامبخش و منظم قبل از خواب داشته باشد. یک دوش آب گرم، موسیقی آرامش بخش، یا خواندن یک کتاب آرام ممکن است به کودک شما کمک کند تا با آرامش بیشتری بخوابد. داشتن روتین خواب از بهترین راهکارهای ایجاد آرامش و افزایش کیفیت خواب است. هرچه کمبود خواب کودک بیشتر باشد احتمال بروز اختلال در خواب بیشتر می شود. همچنین کاهش زمان استفاده از تلویزیون و موبایل نیز می تواند در بهبود شرایط موثر باشد.
درمان بیماری زمینه ای:
در صورتی که علت جسمی برای دندان قروچه کودک وجود دارد لازم است درمان شود.
نایت گارد:
(محافظ شبانه) از نظر ظاهری شبیه به نگهدارنده است اما معمولاً فقط روی دندان های بالایی استفاده می شود. نایت گارد از یک ماده پلاستیکی ساخته شده است که فشار روی دندان ها را کاهش می دهد، از تماس مستقیم دندان ها به یکدیگر هنگام دندان قروچه کودک در خواب جلوگیری می کند و سایر عوارض جانبی دندان قروچه کودکان در خواب را کاهش می دهد.
سخن آخر: لازم است حتی اگر دندان قروچه فرزندتان آسیب زننده نیست و زمینه ارثی دارد، باز هم برای بررسی کامل به پزشک کودکان مراجعه کنید، زیرا علت های مهمی مثل آپنه خواب میتوانند در طولانی مدت آسیب های جبران ناپذیری به فرزند شما وارد کنند. برای مشاوره و بررسی مشکلات کودک خود با ما در ارتباط باشید.